Rust, even niks doen en stilte is de nieuwe luxe!

rust en stilte zorgen voor minder stress

Rust en stilte is toch alleen maar voor saaie mensen?

In de huidige maatschappij lijkt het wel of het normaal is om het heel druk te hebben en dat je er ook nog een druk sociaal leven op na moet houden. De hele dag hebben we geen tijd voor rust, want in deze drukke wereld lijkt ‘niksen’ op tijdverspilling. Als je even ‘niets’ zit te doen dan voel je je meteen schuldig. Men denkt dat rust en stilte voor saaie huismutsen is. Die niets leuks weten te verzinnen, geen vrienden hebben en vast geen interessant leven hebben.

Onze maatschappij staat bol van de stress en mensen die vinden dat zij altijd maar iets moeten “doen”. Ook moeten we elk moment bereikbaar zijn en klaar staan voor van alles en iedereen. En door alle elektronica is het natuurlijke slaap- en waakritme van ons lichaam ook behoorlijk in de war geraakt.

Maar de ommekeer begint steeds meer te komen. Waar men eerst dacht dat thuis zitten, niks doen en stilte was voor muurbloempjes, beseft men nu steeds meer dat een hectisch leven helemaal niet fijn is. Dat het je uitput en lusteloos maakt om altijd maar door te gaan. Met een burnout die op de loer ligt.

Er zijn vier verschillende soorten van rust:

  1. Fysieke rust: door een ontspannende houding aan te nemen of lekker te zitten en ademhalingsoefeningen te doen komt je lichaam steeds meer tot rust. Bijvoorbeeld door simpelweg een paar keer wat dieper in en wat langer uit te ademen. Ook yoga en meditatie helpen hierbij.
  2. Mentale rust: Doe één ding tegelijk, dit is goed voor de mentale ontspanning. Multi-tasken zorgt er namelijk voor dat je bloeddruk stijgt, je hart sneller gaat kloppen en je lichaamstemperatuur omhoog gaat. Je krijgt veel meer gedaan als je je focust op één taak tegelijk.
  3. Sociale rust: door met mensen samen te zijn waar je van houd en energie van krijgt, wordt het stresshormoon verminderd. Zelfs je immuunsysteem wordt er door versterkt.
  4. Spirituele rust: door je te verbinden met je intuïtie, een “hogere macht” en met de natuur en met jezelf kun je zingeving ervaren. Ook door te mediteren en te visualiseren kom je spiritueel tot rust.

Als we niet genoeg rusten, lijdt ons gemoedstoestand daar onder en krijgen we last van abrupte stemmingswisselingen. Daardoor heb je snel een kort lontje en schiet je sneller uit je slof. Dit leidt tot problemen in relaties thuis en op de werkvloer. Maar maakt je ook minder gelukkig.

Zonder rust gaan we het leven in een negatief daglicht zien en problemen ervaren in onze persoonlijke relaties. Dit is zeker niet goed voor zowel je fysieke als je mentale gezondheid.

Rust, even niks doen en stilte is de nieuwe luxe!

Wat is rust nou eigenlijk? Rust is de pauze die ons lichaam nodig heeft om zijn kracht weer op te bouwen. Bovendien geeft het onze organen de kans om alle energie die ze verbruikt hebben weer aan te vullen.

Als we dagenlang niet genoeg rust krijgen, zal onze energie steeds maar minder worden, waardoor we zelfs ziek kunnen worden.

Het belang van innerlijke rust:

Innerlijke rust is een heerlijk gevoel. Het maakt dat je minder zorgen hebt, minder stress en meer tevreden bent.

Innerlijke rust is ook belangrijk om meer uit het leven te kunnen halen. Je staat meer stil bij het moment en je bent er écht, in plaats van aan de zijlijn te staan. Het zorgt ook voor meer focus.

Wanneer je rustig bent in je hoofd kun je hoofd- en bijzaken beter van elkaar scheiden. Je weet daardoor wat je moet prioriteren waardoor je gemakkelijker kunt omgaan met stress.

Hoe vind je meer rust?

Door het verminderen van prikkels in je leven. Kijk of je meer rustmomenten kunt inbouwen voor jezelf. Ga wandelen, de natuur in, werk in de tuin, ga douchen of neem een (voet)bad met magnesium. Eet voedzame maaltijden en drink voldoende water. Bekijk ook eens je omgeving en je levenspatroon, en word je bewust van alle prikkels waaraan je wordt blootgesteld.

Doe regelmatig een meditatie

Mediteren kan ook een bijdrage leveren om minder stress te ervaren en je vaker ontspannen te voelen. Er zijn diverse technieken, kies iets wat bij jou past en wat fijn is om te doen.

Ontdek Yoga Nidra

Yoga Nidra helpt je toch een zeer diepe ontspanning te brengen. Door heel eenvoudig mijn stem te volgen, neem ik je mee op weg naar een innerlijke reis. Je gaat langs alle lichaamsdelen, waardoor je hersenen ontspannen en in een staat van zijn komen, net voordat je in slaap valt. Je kunt hierdoor al snel beter en dieper slapen. Wat ook weer bijdraagt tot rust.

Maar waarom dan ook nog eens in stilte zijn?

En waarom is stilte belangrijk voor ons?

Door de vele prikkels en gebruik van ons mobieltje hebben steeds meer mensen behoefte aan een stiller bestaan. Stilte is erg belangrijk voor ons om tot een diepere rust te komen en om de dagelijks prikkels te verwerken. Stilte: brengt rust
Stilte: maakt je hoofd leeg
Stilte: geeft vrede in jezelf
Stilte: vermindert stress
Stilte: is heilzaam
Stilte: heeft een positieve invloed op de hersenen
Stilte: om de dagelijkse drukte te kunnen verwerken
Stilte: de nieuwe luxe

Waarom vinden we het zo moeilijk om stilte te vinden?

Stilte voelt in eerste instantie ongemakkelijk aan omdat het niet in onze cultuur verweven zit. Men kan er in eerste instantie juist onrustiger van worden omdat men zich meer van zijn/haar lichaam en gevoelens bewust wordt.

Stilte wordt ook wel als eng ervaren, zeker als er in een gezelschap een stilte valt, voelt iedereen zich ongemakkelijk. En bovendien leven we in een tijd waarin we per dag extreem veel prikkels krijgen, onze sensoren staan de hele dag aan.

Geluiden van notificaties van mail, WhatsApp, Social Media. Dan de geluiden van radio, reclame, gepraat van mensen en het verkeer… Constant geprikkeld worden is onze norm geworden. En zonder die prikkels vinden we het leven saai.

Drukte geeft je vaak het gevoel van waarde te zijn en de illusie dat je niet alleen bent. En precies dit laat zien waarom stilte eng is. Stilte is het tegenoverstelde van druk. Stilte wordt geassocieerd met leegte en in die leegte voelen we ook onze angst om alleen te zijn.

Terwijl het eigenlijk superzonde is, want juist in het wegrennen van stilte rennen we ook verder weg van onszelf.

Wil jij ook rust en stilte ervaren?

Het fijn om regelmatig een dag in rust of stilte met jezelf alleen te zijn.
Het is in het begin even wennen, maar je laad er echt van op.

Gun jezelf een moment van rust,

Je bent het waard! Boek direct een stiltedag

Inspiratie voor meer rust & stilte:
je leest er alles over in ons eigen magazine!

cover_magazine_hollands-welvaren

Bed & Breakfast nabij Kolhorn

Heerlijk genieten van de rust en de ruimte van onze landelijke Bed & Breakfast accommodatie

Onze Bed & Breakfast is:

  • jezelf een moment gunnen dat je even een paar dagen niets hoeft
  • genieten van de landelijke omgeving en de natuur
  • om de stilte en rust in jezelf te ervaren
  • extra ontspanning door middel van een massage, meditatie of stiltedag
  • alle zorgzame aandacht voor jou

Sfeerimpressie Molshoop B&B

Molshoop - Bed & Breakfast - Kolhorn
Molshoop - Bed & Breakfast - Kolhorn
Molshoop - Bed & Breakfast - Kolhorn

Sfeerimpressie Melkhuisje B&B

Melkhuisje - Bed & Breakfast - Kolhorn
Melkhuisje - Bed & Breakfast - Kolhorn
bed-en-breakfast-melkhuisje-kolhorn

Sfeerimpressie Kapschuur B&B

bed and breakfast kolhorn
bed and breakfast kolhorn
bed and breakfast kolhorn

Meditatie Podcast

Via Spotify kun je verschillende podcasts luisteren die jou zullen helpen met mediteren. Tijdens de podcasts neem ik je mee op meditatiereis. Ik hoop dat het je rust en ontspanning brengt. Veel plezier met luisteren, ik wens je een fijne en ontspannen dag toe!

Een wellnessbon is een origineel cadeau voor iedere gelegenheid

wellness cadeautips voor de feestdagen

Ben je op zoek naar een leuk, ontspannend, persoonlijk en origineel cadeau?

Verras iemand eens op een andere manier!

Je kiest een cadeaubon met een beleving, zoals een massage of een retreat, of bepaald bedrag naar keuze. De bon wordt in stijl ingepakt.