Massageschaamte - een taboe om te doorbreken. Massage is voor iedere vorm, maat en huidtype.

Massageschaamte - een taboe om te doorbreken. Massage is voor iedere vorm, maat en huidtype.

Wat maakt mij het uit welke onderbroek je draagt!

Laatst kwam er een nieuwe klant bij mij in de praktijk die voor het laatst 20 jaar geleden een massage had gehad. Ze zei dat ze het altijd heerlijk vond, maar ze was in der loop der tijd behoorlijk wat kilootjes aangekomen en durfde geen afspraak te maken. “De stap werd steeds groter en de drempel steeds hoger”.

Massageschaamte

Dit is wat ik wel vaker hoor van klanten, dat ze zich voor hun lichaam schamen. Of ze nou te dik of te dun of te oud zijn, veel moedervlekken, spataderen of psoriasis hebben, ze durven zich zelf niet meer bloot te geven.

Maar ook als hoor ik vaak: “Sorry, Ik heb mijn benen niet geschoren, mijn ondergoed matcht niet, ik heb een gat in mijn sok, ik heb teveel rimpels of cellulitis”

Maar lieve vrouw, wist je dat de helft van de vrouwen ontevreden is met hun uiterlijk en ruim 20% van de vrouwen zich schaamt voor hun naakte lijf.

 

Wanneer de Nederlandse vrouw uit de kleren gaat, voelt ze zich te dik en te wit.

Jammer, want een positief lichaamsbeeld is goed voor je zelfvertrouwen.
Dit blijkt uit een Nationaal Blootonderzoek onder ca. 600 vrouwen. 40% vindt de buik te dik. Anderen schamen zich voor vetrolletjes (25%), benen (19%), heupen (13%) en borsten (35%). Ongeschoren bikinilijn en oksels wordt door 53% ‘afstotelijk’ gevonden en 38% vindt het zelfs lelijk.

Maar twee op de tien vrouwen zegt zich nergens voor te schamen. En slechts 11% van de vrouwen voelt zich zelfverzekerd over haar naakte lichaam. Dus dat is niet zo veel.

Vrouwen zijn echt behoorlijk streng en kritisch als het op hun eigen lijf aangaat. Er zijn van allerlei labels op geplakt.

Maar wat is schaamte nou precies?

Schaamte wordt ook wel omschreven als een emotie die zich zowel fysiek als mentaal kan manifesteren. Het is een vorm van angst om afgewezen te worden door anderen. Schaamte ontstaat omdat we bang zijn om veroordeelt te worden door een ander.  Voor schaamte zijn er dus minstens twee mensen nodig. Vaak geldt dat: Hoe meer mensen er bij zijn hoe groter het gevoel van schaamte. We schamen ons op de meest uiteenlopende momenten.

Sociale druk en invloeden bepalen jouw schaamte

Waar jij je voor schaamt, hangt sterk samen met de normen en waarden die gelden in de omgeving waar jij opgroeit: het land, de buurt, de stad en natuurlijk de sociale groep waartoe je behoort. Je krijgt normen en waarden van jongs af aan mee tijdens je opvoeding, op school en bij vrienden en kennissen.

Een gevoel van schaamte hangt vaak ook samen met hoe je tegen jouw lichaam aankijkt. Het is belangrijk dat je jouw lichaam steeds meer leert accepteren zoals het is.

Makkelijker gezegd dan gedaan misschien. Maar wat heeft het voor nut om je eigen lichaam af te wijzen? Je kunt het niet omruilen. Het is ook geen verdienste als je in een prachtig lichaam geboren bent of jouw schuld als je in een minder perfect lichaam bent geboren. Je zult het ermee moeten doen. En elk lichaam heeft zijn prachtige kanten, het is toch bijzonder hoe iedereen uniek is! Het zou toch ook saai zijn als iedereen er als 1 droommodel uit zou zien. Wie dat droommodel ook moge zijn, want ook daar zijn we weer verschillend van mening in.

Iedereen is goed zoals hij of zij is.

Acceptatie van “wat er is” is dé weg naar meer geluk en zelfliefde. Want op dit moment kun je toch niets veranderen. Ga eens na hoeveel tijd, aandacht en energie je kwijt bent met die negatieve stemmetjes over je lichaam? Wat nou als je die negatieve stemmetjes niet meer zou hebben? Of in ieder geval dat je er minder naar luistert. Zou je je dan beter voelen? Zou je dan ook betere en liefdevollere keuzes maken voor je lichaam? Dus kies wat jij wilt denken: wat er allemaal niet goed genoeg is óf welke lichaamsdelen je wel mooi vindt. Om zo meer je lichaam te accepteren met al zijn mooie en minder mooie kanten.

Fijne gedachten die je in jezelf kunt herhalen zijn:

 • ik ben goed zoals ik ben
 • ik ben meer dan mijn lichaam
 • ik ben helemaal oké

Hoe vaker je ze herhaalt, hoe sneller jouw onderbewuste daar ook echt in gaat geloven. Echt waar!

Wees lief voor jouw lichaam en zorg er goed voor

Voedt het met gezonde voeding omdat jouw lichaam dat verdient. Maar goed zorgen voor jouw lichaam betekent ook genoeg bewegen en genoeg slapen en elke dag zorgen voor een ontspan moment.

 

Wees lief voor jezelf, want mij maakt het niet uit of:

 • je te dik, te dun of te oud bent
 • pukkels of tatoeages hebt
 • welk ondergoed je draagt, of in welke kleur
 • als je je niet hebt geschoren, ik kan evengoed de massage uitvoeren
 • je geopereerd bent en littekens hebt
 • het mij om jou, als persoon
 • want ik gun het jou zo
 • laat de schaamte maar varen en gun jezelf een massage

Laat de schaamte maar varen en gun jezelf een massage. Even heerlijk ontspannen en wijd voor jezelf.

En ik zal je een geheimpje vertellen; tijdens de massage ben je grotendeels bedenkt met handdoeken. Ik zie je lichaam niet eens! 😉

Wil jij ook zo graag genieten van een massage?

Stap over je eigen schaamte heen en kom genieten. Het maakt mij echt niet uit of je onderbroek en bh niet matchen of dat je misschien niet de meest strakke huid hebt.

Gun jezelf een moment van rust,

Je bent het waard!

Ontspanningsmassage:

Wanneer het lichaam zich werkelijk ontspant, zal ook de geest zich steeds gemakkelijker ontspannen. Dat betekent dat deze massage ook uitstekend kan ondersteunen bij een moeilijke tijd of burn-out.

Meer info over massages >

Lees ook:

massage in de zomer

Een massage in de zomer? Mij niet gezien!

Een massage bij warm weer in de zomer? Mij niet gezien! Als het warm weer is, vraag je jezelf misschien af of het wel fijn is om dan gemasseerd te worden. Soms hebben we namelijk een zomer met veel tropische temperaturen.  Die warmte kan ons in de nacht nog behoorlijk wakker houden, en regelmatig baden…

Lees verder
wigh wellness voor ondernemers het perfecte teamuitje

High Wellness voor ondernemers; het perfecte teamuitje

Heerlijk ontspannen teamoverleg buiten de deur voor ondernemers Drie ondernemende vrouwen. Teamoverleg buiten de deur. Anders dan anders. Ontspannen en productief. Ondernemen is topsport. Het vergt veel van lichaam en geest. Hierin maakt het niet uit of je zp’er bent of personeel hebt. Elke ondernemer heeft zo nu en dan behoefte aan rust. Veel ondernemers…

Lees verder
rust en stilte zorgen voor minder stress

Rust, even niks doen en stilte is de nieuwe luxe!

Rust, niks doen en stilte is de nieuwe luxe! Rust en stilte is toch alleen maar voor saaie mensen? In de huidige maatschappij lijkt het wel of het normaal is om het heel druk te hebben en dat je er ook nog een druk sociaal leven op na moet houden. De hele dag hebben we…

Lees verder

Anderen bezochten ook: