Help, ik ben hooggevoelig, kan ik dan nog wel ontspannen?

hooggevoeligheid hoogsensitief overprikkeling

Je hebt er misschien weleens wat over gelezen of gehoord: hooggevoeligheid. Wat tegenwoordig ook wordt afgekort als HSP, wat staat voor “Highly Sensitive Person”. Maar wat betekent het nou om HSP te zijn?

Zoals sommige mensen intelligenter zijn dan anderen, zo er ook mensen (20%) die gevoeliger zijn anderen. Je bent dan gevoeliger voor indrukken en prikkels en merkt meer signalen en details op. Alle indrukken komen sterker en intensiever binnen dan bij de “gemiddelde” mens. Wat anderen normaal vinden zoals harde geluiden, drukke menigten en fel licht, kan voor iemand die hooggevoelig is al snel te veel zijn. Deze mensen raken dan overprikkeld door letterlijk een teveel aan  prikkels. De verwerking van al deze prikkels duurt ook langer, dus hebben ze meer tijd voor rust en prikkelverwerking nodig.

Wat zijn nou die “prikkels”?

Prikkels zijn alle signalen die je zintuigen oppikken en die je hersenen dus prikkelen, zoals horen, zien, proeven, ruiken, voelen. Met voelen wordt vaak lichamelijk voelen bedoeld, dus via aanraking. Voelen heeft ook een tweede variant: energetisch voelen. Oftewel het voelen van emoties, sferen en intenties. Een sterk beladen of hele vrolijke sfeer is vaak bijna tastbaar, zo voelbaar. Gedachtes en gevoelens zenden mensen uit in de vorm van energie. En als je daar gevoelig voor bent, pik je die signalen ook op als de sfeer een beetje beladen of vrolijk is.

Veel hoog gevoelige mensen zijn extra gevoelig voor stress.

Dit komt onder meer omdat je de hele dag door meer informatie opneemt. Als je naar de supermarkt gaat, een vergadering op je werk hebt of op een feestje bent, ervaar je al deze prikkels op een dieper niveau dan iemand die niet hooggevoelig is. Ook je emoties en gedachten ervaar je vele malen intenser.  Maar deze indrukken moeten wel verwerkt worden, anders krijg je als het ware “kortsluiting” in je hoofd. En dit verwerken heeft tijd en rust nodig, meer tijd als iemand die niet hooggevoelig is.

Want als je niet de tijd en rust neemt, wordt het je snel allemaal “teveel” en kan die stress zich ook uiten op een lichamelijke manier.

Soms ben je er niet eens van bewust dat je gestresst bent, omdat je jezelf hebt geleerd om bepaalde “vervelende” geluiden thuis of op kantoor simpelweg te accepteren. Ook hebben we niet eens door hoe vaak we ineenkrimpen als iemand een deur dichtslaat of met als iemand op straat schreeuwt, maar het eist langzaam zijn tol op ons gevoelige zenuwsysteem totdat we ons uitgeput voelen ons moeten terugtrekken van de wereld. Soms krijgen we last van fysieke kwalen die niets te maken lijken te hebben met wat er zich afspeelt in ons leven.

Gevolgen stress

Door langdurig je signalen van je lichaam te negeren, omdat je je niet wilt aanstellen, kan dit leiden tot chronische stress.  Dit kan voor diverse klachten zorgen, zoals:

 • Een verzwakt immuunsysteem
 • “Kort lontje”hebben
 • Angsten
 • Somberheid
 • Stemmingswisselingen
 • Chronische vermoeidheid of burn-out

Als HSP kun je ook signalen uit je omgeving oppikken, waardoor je denkt dat iets van jou is, maar dan blijkt dat je iemands anders energie hebt opgenomen. Hierdoor kun je dan snel overspoeld raken door emoties of gevoelens. Waardoor het lastiger wordt om met drukke menigte om te gaan of de aanwezigheid van bepaalde personen.

Ook kun je als hoogsensitief mens de stress overnemen als de mensen om je heen veel stress ervaren. Dan neem je dit onbewust over en voel jij je ook zo. Dit kan soms tot (onverklaarbare) heftige emoties of gevoelens leiden. Maar als je dit steeds meer weet te herkennen en te onderscheiden, wordt het steeds rustiger bij jezelf. Want als je deze emoties niet onderzoekt en geen plekje geeft, kan het onrust geven in je hoofd. Waardoor je minder goed met nieuwe situaties om kunt gaan.

Stress verminderen

Door te ontspannen kunnen indrukken worden verwerkt en kan je gevoelige zenuwstelsel tot rust komen. Daardoor voorkom je dat de spanning zich nog meer opbouwt en dat de stress toe neemt. Het is belangrijk dat je weet wat jou helpt om jezelf te ontspannen. Want dat kan voor iedereen anders zijn.

Ontprikkelen op jouw manier

Door tijd vrij te maken voor jezelf, kun je jezelf ontprikkelen en opladen met zachte, positieve energie. Zodat jouw innerlijke batterij weer een vol groen balkje krijgt, in plaats van een knipperend rood. Als je hooggevoelig bent laad je waarschijnlijk het beste op in een omgeving met weinig prikkels. Zeker op momenten dat je te veel stimuli hebt gehad. De natuur, stilte in huis of een fijne meditatie-oefening kan dan enorm helend werken.

Hierbij wat suggesties:

Beweging

Fysieke beweging kan fijn zijn om je hoofd te ontspannen, maar is ook goed voor voor je bloedsomloop en zuurstofgehalte. Ook geeft fysieke beweging een voldaan gevoel naderhand wat weer een ontspannen gevoel geeft. Als je liever fietst, hardloopt of een andere sport beoefent, kan dat ook een heerlijke uitlaatklep zijn.

Ga douchen

Met het douchen van je lichaam kun je alles even van je afspoelen, wat erg fijn is om je op te frissen. Douchen maakt je lichaam en energieveld weer schoon. Je kunt je energieveld heel makkelijk reinigen terwijl je onder de douche staat. Dan kost het helemaal geen extra tijd. Je kunt zelfs op Spotify mijn meditatie aanzetten, terwijl je doucht. Hij heet “opkikkertje”.

Neem een (Voeten)bad met Magnesiumzout.

Als je magnesiumzout aan je badwater toevoegt, wordt niet alleen je huid fluweelzacht: het helpt om spanningen af te voeren. Ook ontspant het zout je spieren en je zenuwstelsel, samen met wat etherisch olie zoals lavendel heeft dit een heerlijk rustgevend effect. Bij slaapproblemen ook raadzaam om beter in slaap te vallen.

Doe even helemaal niets

Niets doen geeft ruimte aan de meest geniale ideeën. Staar een paar minuten uit het raam, dagdroom een beetje. Het geeft rust in je hoofd.  Niets doen is in onze maatschappij waarin we vooral ‘ nuttig’ bezig moeten zijn een hele uitdaging.

Stilte.

Jezelf beschermen tegen een overdaad aan auditieve prikkels, is soms best lastig, zeker op je werk of in een gezin met kinderen. Toch kun je bewust stilte momenten creëren. Stilte tijd inlassen, oordoppen of gehoorbeschermers gebruiken, ’s avonds geen TV maar stilte, naar buiten gaan of regelmatig een stilte dag voor jezelf regelen.

Donker.

Jezelf beschermen voor visuele prikkels kun je doen door simpelweg regelmatig even je ogen te sluiten. Door te zorgen dat je slaapkamer goed verduisterd wordt. Door je terug te trekken in een verduisterde kamer of even te gaan liggen met een oogkussentje.

Dagelijkse een moment van rust nemen.

Als je weet dat je sneller geprikkeld raakt dan een ander, plan dan in elk geval 1 keer per dag bewust een prikkelarme pauze in. Dan geef je je hersenen de gelegenheid om de file aan prikkels te verwerken. Als je daarbij mediteert of een ontspanningsoefening doet, versnel je dit proces. Mediteren lijkt vaak moeilijker dan het is. Met meditatie help je je hersenen een handje om de prikkels te verwerken. Bijkomend voordeel is dat je tot jezelf tot rust komt.

Een makkelijke manier om te mediteren is naar meditaties te luisteren op bijv. Spotify. Ik heb er zelf ook een paar gemaakt, wie weet spreekt het je aan.

Slaap voldoende

Gemiddeld heeft een mens 8 uur slaap nodig. Maar misschien geldt voor jou wel meer of minder. Zorg in elk geval dat je genoeg slaapt, want te weinig slaap versterkt je sensitieve valkuilen.

Kristallen die ontspannen

Er zijn ook edelstenen en kristallen, die je kunt gebruiken om een energie te versterken of verzachten. Twee aanraders van stenen voor hooggevoeligen zijn amethist en labradoriet. Amethist helpt je ontspannen, geeft je vertrouwen en blokkeert negatieve energie. Labradoriet zorgt voor balans in je emoties en beschermt je aura voor prikkels van buitenaf. Houd de stenen in je hand wanneer je hier behoefte aan hebt. Of draag ze dicht bij je in je jaszak, wanneer je naar buiten gaat.

Wees jezelf

Er is niets vermoeiender en meer stressvol dan niet jezelf zijn en je steeds maar weer aanpassen aan de ander (of wat je denkt dat de ander van je verwacht). Bij jezelf blijven is voor iedereen uiteindelijk beter. Ook al is dat soms wat lastig, omdat je het niet gewend bent.

Relax met een dagje sauna

Heerlijk genieten van de warmte van de sauna’s, lekker relaxen in een bubbelbad of zoutbad. Het kan heel veel ontspanning geven. Ook door het zweten raak je van alles kwijt, niet alleen vocht, maar het kan je lichaam en hoofd een heerlijk schoon en opgefrist gevoel geven.

Massage

Als hooggevoelige kun je teveel in je hoofd zitten en vergeet je weleens de rest van je lichaam. Door een rustige ontspanningsmassage met langzame en herhaalde strijkingen kun je weer voelen dat je een geheel lichaam hebt. Daardoor kom je meer in balans, je overprikkeling wordt verminderen. Het zenuwstelsel wordt gekalmeerd en een stresshormonen dalen aanzienlijk. Ook worden door je het ontspannen van de zenuwen en spieren  je afvalstoffen afgevoerd en ook je energieveld schoongemaakt. Waardoor je weer beter in je vel komt en goed “gegrond” of “geaard” bent.

Dat je hoogsensitief bent en veel tijd voor jezelf nodig hebt, wil niet zeggen dat je nóóit meer een overvolle agenda hebt.  Zet ‘goed voor jezelf zorgen’ daarom  bovenaan je prioriteitenlijstje. Want je kunt nog zoveel tips krijgen over hoe je jezelf kunt leren beschermen voor overprikkeling: ze werken alleen als jij hebt besloten dat je hierin voor jezelf gaat zorgen. Het is een commitment aan jezelf.

Wil jij ook écht ontspannen?

Kom helemaal tot rust met ontspannende yoga, mindfulness, Yoga Nidra, een stiltewandeling in de natuur, een voetenbad, verschillende meditaties en overheerlijke verantwoorde maaltijden. Boek jouw eigen privé retreat!

Inspiratie voor meer rust & stilte:
je leest er alles over in ons eigen magazine!

cover_magazine_hollands-welvaren

Bed & Breakfast nabij Kolhorn

Heerlijk genieten van de rust en de ruimte van onze landelijke Bed & Breakfast accommodatie

Onze Bed & Breakfast is:

 • jezelf een moment gunnen dat je even een paar dagen niets hoeft
 • genieten van de landelijke omgeving en de natuur
 • om de stilte en rust in jezelf te ervaren
 • extra ontspanning door middel van een massage, meditatie of stiltedag
 • alle zorgzame aandacht voor jou

Sfeerimpressie Molshoop B&B

Molshoop - Bed & Breakfast - Kolhorn
Molshoop - Bed & Breakfast - Kolhorn
Molshoop - Bed & Breakfast - Kolhorn

Sfeerimpressie Melkhuisje B&B

Melkhuisje - Bed & Breakfast - Kolhorn
Melkhuisje - Bed & Breakfast - Kolhorn
bed-en-breakfast-melkhuisje-kolhorn

Sfeerimpressie Kapschuur B&B

bb-boerenverblijf-kapschuur-landelijk-overnachten-3
bb-boerenverblijf-kapschuur-landelijk-overnachten
bed and breakfast kolhorn

Meditatie Podcast

Via Spotify kun je verschillende podcasts luisteren die jou zullen helpen met mediteren. Tijdens de podcasts neem ik je mee op meditatiereis. Ik hoop dat het je rust en ontspanning brengt. Veel plezier met luisteren, ik wens je een fijne en ontspannen dag toe!

Een wellnessbon is een origineel cadeau voor iedere gelegenheid

wellness cadeautips voor de feestdagen

Ben je op zoek naar een leuk, ontspannend, persoonlijk en origineel cadeau?

Verras iemand eens op een andere manier!

Je kiest een cadeaubon met een beleving, zoals een massage of een retreat, of bepaald bedrag naar keuze. De bon wordt in stijl ingepakt.