Stilte dag – Een dag met alle tijd en rust voor jezelf

stiltedag

Klantervaring:

Er zit geen rust in mijn lijf, de stress giert erover en ik heb moeite met ontspannen. Al een hele tijd weet ik van het fenomeen stiltedagen af en ook dat Martine daarin is gespecialiseerd. Ik ben onwijs nieuwsgierig, maar het idee een hele dag stil te moeten zijn staat me tegen. Niet dat ik een onwijze kletskous ben… Ik kan prima een hele dag mijn mond houden.  

Wanneer ik geconcentreerd aan het werk ben, een goed boek lees, aan het hobbyen ben of niet lekker in mijn vel zit lukt het me uitstekend om uren achtereen geen woord te zeggen… Maar dan ben ik altijd bezig. Bezig met mijn handen of bezig met mijn hoofd. En bij een stiltedag heb ik de associatie dat je niks doet, alleen wordt gelaten met je gedachten. Kijk… en daar ben ik dan dus juist niet goed in!

Maar uiteindelijk won mijn nieuwsgierigheid het en heb ik een stiltedag bij Martine geboekt. Een hele dag voor mezelf waarbij ik ga leren écht te ontspannen en voor mezelf te zorgen. Ik wilde het gewoon een keer ervaren. Mijn werk vergt veel energie, ik heb een eigen bedrijf en merk dat het constant “aan” staan me enorm uitput. En ik wil wel eens weten hoe het is om mezelf “uit” te zetten.

stiltedag

De stiltedag dagindeling

We worden om 10.00 uur verwelkomd in de meditatieruimte. Met mij zijn er nog twee dames en wij kennen elkaar niet. Dat is helemaal goed. Dan heb je minder de neiging te moeten praten of er te moeten zijn voor een ander. Een van mijn vriendinnen was ook aan het overwegen om mee te gaan, maar ik ben stiekem blij dat zij uiteindelijk afhaakte. Een dag voor mezelf betekent nu echt alleen voor mezelf en niet ook nog een vriendin.

stiltedag

Martine vertelt ons hoe de dag eruit gaat zien, voorziet ons van thee en stelt ons op het gemak. Het is voor ons alle drie de eerste keer een stilte dag mee te maken. Om half elf luidt Martine dan echt de stilte in met een tik op een klankschaal en starten we met een ontspannende meditatie. Het is overigens niet volledig stil; Martine begeleidt de meditatie, maar door de manier van praten valt er een rust over ons heen. Martine heeft een zeer rustgevende stem; perfect voor meditaties.

Na de eerste meditatie gaan we naar buiten voor een stilte wandeling.

Ook hier vertelt Martine wat de bedoeling is en legt ze de route van de wandeling uit. Iedereen mag op eigen tempo lopen en we hoeven ons vooral niet te meten aan het tempo van een ander. Wat voor mij heel prettig is want ik ben geen wandelaar en loop dus niet zo snel. Eén van de andere dames is wel een wandelaar en heeft stevig de pas erin. Maar ik voel me vrij om achterop te raken en op mijn eigen snelheid te genieten van de wandeling en de omgeving. Voordeel; doordat ik echt alleen loop is ook hier stil zijn geen enkel probleem. De eerste 15 minuten was mijn lichaam heel erg in opstand. Bleef maar tegen me zeggen dat als ik nu zou omkeren ik sneller weer terug zou zijn. Ik ben echt geen wandelaar en het idee niet exact te weten waar ik naartoe loop vind ik niet prettig. Maar naarmate de wandeling vorderde en ik voorbij het punt was dat omkeren korter was dan doorlopen, begon mijn lichaam zich meer te ontspannen en werd ook mijn hoofd leeg.

stiltedag

De wandeling brengt ons in 45 minuten over de dijk, door een klein bos en langs het water in de prachtige omgeving van Hollands Welvaren. Een omgeving die perfect past bij Martine en haar bedrijf.

Weer terug in de meditatieruimte kregen we heel eventjes tijd voor onszelf terwijl Martine de lunch klaarmaakt in haar massageruimte die ze voor de gelegenheid had omgetoverd tot lunchroom. Die tijd heb ik gevuld met het lezen van een boek. Alleen al het in de ontspannende en sfeervolle meditatieruimte zijn brengt mij tot ontspanning.

stiltedag

Lunchen in stilte voelt een klein beetje ongemakkelijk

Martine kwam ons al snel halen voor de lunch; een heerlijke soep met belegde broodjes. Het smaakte fenomenaal! Dit was het enige punt op de dag dat de stilte een klein beetje ongemakkelijk voelde. We zaten met zijn drieën aan tafel en er werd niets gezegd. Normale beleefdheden of een reactie op de smaak van het eten hielden we voor onszelf en dat is even omschakelen. Maar desalniettemin hebben we genoten van de lunch en door de stilte waren we veel bewuster van de smaak en was ook dit pure ontspanning.

stiltedag

Na de lunch gingen we verder met yoga. Ook hier begeleid Martine ons tot volledige ontspanning met diverse yoga technieken zpals restorative yoga, ontspanningsyoga met klankschalen en we sloten af met Yoga Nidra (slaapyoga). Anders dan in de ochtend tijdens de meditatie hebben we nu gebruik gemaakt van allerlei kussens om yoga posities aan te nemen die niet alleen de geest maar ook het lichaam ontspannen. Ook dat was een nieuwe ervaring; bij yoga denk ik aan allerlei kunstige posities bedoelt voor lenige mensen, maar dat was deze vorm van yoga helemaal niet. Het was het opbouwen van kussens voor de juiste ondersteuning om de yoga liggend uit te voeren. Nooit geweten dat ook dit yoga is!

stiltedag

Om 15.30 hoorden we weer de tik op de klankschaal en daarmee sloot Martine de stilte dag af. We keken elkaar allemaal een beetje vreemd aan; wie zou er als eerste iets zeggen? We hebben nog even nagepraat over onze ervaringen en wat de dag met ons heeft gedaan en toen was het tijd om weer naar huis te gaan.

Deze review schrijf ik met opzet ruim een week na de dag zelf; het moest eerst allemaal op me inwerken. Wat heeft de dag mij gebracht en hoe voel ik me nu, een week later? Ben ik echt meer ontspannen? Het antwoord is volmondig JA. Ik merk dat ik thuis ook meer ontspanning probeer te vinden om gewoon even niets te doen, voor me uit te staren en even niets te zeggen.

Het was een leuke dag en een mooie ervaring.

Zelfs het wandelen ben ik gaan invoeren in mijn dagelijkse routine. Gister tijdens een wandeling met mijn man hebben we ook een hele tijd in stilte naast elkaar gelopen. Heerlijk!

En die angst voor een hele dag niet doen… Die was nergens voor nodig! Martine heeft ons de hele dag beziggehouden, er was niet eens echt tijd om te kletsen. En omdat we elkaar toch niet kenden voelde ik ook niet echt die behoefte. Dat is wel iets wat ik iedereen zou aanraden; kom alleen. Want met bekenden in de buurt gaat toch die opvoeding van beleefdheid meespelen op een dag die helemaal aan jezelf gewijd zou moeten zijn.

stiltedag

Voor iedereen die net als ik nieuwsgierig is naar de dag: gewoon boeken en meemaken. Het ergste dat je kan gebeuren is dat je je verveelt op een zondag… Maar ik las laatst dat wij mensen ons vaker zouden moeten vervelen om tot ontspanning te komen… dus zelfs dat is geen excuus meer om het niet te doen! Boek direct een stiltedag

Inspiratie voor meer rust & stilte:
je leest er alles over in ons eigen magazine!

cover_magazine_hollands-welvaren

Bed & Breakfast nabij Kolhorn

Heerlijk genieten van de rust en de ruimte van onze landelijke Bed & Breakfast accommodatie

Onze Bed & Breakfast is:

  • jezelf een moment gunnen dat je even een paar dagen niets hoeft
  • genieten van de landelijke omgeving en de natuur
  • om de stilte en rust in jezelf te ervaren
  • extra ontspanning door middel van een massage, meditatie of stiltedag
  • alle zorgzame aandacht voor jou

Sfeerimpressie Molshoop B&B

Molshoop - Bed & Breakfast - Kolhorn
Molshoop - Bed & Breakfast - Kolhorn
Molshoop - Bed & Breakfast - Kolhorn

Sfeerimpressie Melkhuisje B&B

Melkhuisje - Bed & Breakfast - Kolhorn
Melkhuisje - Bed & Breakfast - Kolhorn
bed-en-breakfast-melkhuisje-kolhorn

Sfeerimpressie Kapschuur B&B

bb-boerenverblijf-kapschuur-landelijk-overnachten-3
bb-boerenverblijf-kapschuur-landelijk-overnachten
bed and breakfast kolhorn

Meditatie Podcast

Via Spotify kun je verschillende podcasts luisteren die jou zullen helpen met mediteren. Tijdens de podcasts neem ik je mee op meditatiereis. Ik hoop dat het je rust en ontspanning brengt. Veel plezier met luisteren, ik wens je een fijne en ontspannen dag toe!

Een wellnessbon is een origineel cadeau voor iedere gelegenheid

wellness cadeautips voor de feestdagen

Ben je op zoek naar een leuk, ontspannend, persoonlijk en origineel cadeau?

Verras iemand eens op een andere manier!

Je kiest een cadeaubon met een beleving, zoals een massage of een retreat, of bepaald bedrag naar keuze. De bon wordt in stijl ingepakt.