Zelfzorg - begin de lente met een frisse start!

zelfzorg - begin de lente met een frisse start

In de lente begint de natuur  met een frisse start. In de herfst heeft zij alle dorre bladeren van de planten en bomen laten vallen, zijn bloemen verdroogd en is het fruit gevallen. In de winter ruimt de natuur op, het oude groen vergaat en composteert om er later weer van te kunnen groeien. En is er tijd voor rust. In de lente begint alles met een nieuw begin;  takken krijgen nieuwe knoppen, bladeren ontvouwen zich en nieuwe plantjes, grassen en bloemen komen weer boven de grond.  Er ontstaat nieuw leven, lammetjes dartelen in de wei en jonge eendjes zwemmen achter hun moeder aan.

Waarom zou dat alleen voor de natuur zo zijn? Wij kunnen een voorbeeld nemen aan Moeder Natuur en de lente ook gebruiken voor een frisse start, een nieuw begin. Tijd om de ‘dorre bladeren’ achter ons te laten en het ‘compost’ gebruiken om te groeien. Tijd nemen om te werken aan nieuwe dromen, je ambities na te jagen en jezelf het beste gunnen; echt tijd voor jezelf nemen om het beste uit jezelf te halen en goed voor jezelf te zorgen.

Een frisse start

Het is heel natuurlijk dat ook wij kriebels krijgen in de lente om alles op te frissen. Als oermens hielden wij ons schuil tijdens te winter, we beschermden ons tegen de kou en het gure weer. Als het weer verbeterd, de temperaturen oplopen en de natuur zijn schoonheid laat zien, willen wij er ook weer zijn. We warmen ons op in de eerste zonnestralen en geniet van het fluiten van de vogels.

Tegenwoordig zitten we warm en veilig in onze huizen en is dat toch anders, maar desondanks kun je merken dat wij nog steeds lentekriebels krijgen. We voelen de behoefte om een Grote Schoonmaak te houden. Te ontspullen en alles netjes op te ruimen, dat doet ons goed. Maar naast het opruimen van je huis kun je ook eens naar jezelf kijken, ruim jij bijvoorbeeld je gedachten wel eens op?

Jezelf een nieuwe start geven

Even de computer opschonen, de galerij in je telefoon opruimen, oude kleding uit je kast halen. Het klinkt allemaal logisch en we doen het vast een aantal keer per jaar. En het is net als De Grote Schoonmaak een goed begin, maar waarom is het dan minder vanzelfsprekend om bijvoorbeeld onze gedachten op te ruimen? Of schoon schip te maken met slechtere gewoontes?

Mediteren om je gedachten op te ruimen

Hoe fijn zou het zijn als je de gedachten die in je hoofd ronddwalen kunt uitzetten? De stress uit je lichaam voelt glijden en als herboren de dag voort kunt zetten? Als dat is wat je nodig hebt raad ik je aan om te beginnen met mediteren. Tijdens een meditatie focus je niet op je gedachten, je focus ligt op je lichaam en het zijn. Gewoon zijn in het hier en nu. Niet met je gedachten bij de ‘dorre bladeren’, die moet je loslaten zoals Moeder Natuur dat doet in de herfst. Voel tijdens de meditatie waar je lichaam meer aandacht nodig heeft. Je kunt een meditatie van mij beluisteren, dan neem ik je mee op meditatiereis en hoef je hier niet zelf over na te denken. Dan kun je nog makkelijker je gedachten uitschakelen.

Oude gewoontes opruimen

Misschien erger je je regelmatig aan iets wat je doet, of iets wat je juist niet doet. Je eet ongezonder dan je eigenlijk zou willen, of je vindt dat je wel wat meer zou mogen bewegen. Misschien ben je er klaar mee om avond na avond op de bank naar nutteloze series kijken. Grijp dit seizoen dan aan om een nieuwe start te maken. Een nieuwe start hoeft niet op 1 januari, dit kan altijd, maar de lente is een mooi en positief moment omdat de wereld om ons heen ook een beetje nieuw wordt. Laat je motiveren door de frisse energie van dit seizoen! Kies een nieuwe gewoonte om de oude gewoonte op te vullen. Drink elke dag een lekkere verse smoothie in plaats van je kopje koffie. Ga in de avond een rondje wandelen in plaats van op de bank voor de tv, de frisse lucht en de beweging zullen je goed doen. En kijk eens kritisch naar de to-do-lists die je voor jezelf opstelt en vervang een paar punten voor selfcare-momentjes.

Wat kan je doen tijdens self-care momentjes?

- Volg een meditatie.
- Ga door de natuur wandelen en neem alles bewust in je op.
- Lees een goed boek terwijl je geniet van de eerste zonnestralen.
- Gun jezelf alle tijd en geniet thuis van een High Wellness beleving.
- Boek een heerlijke massage waar alle aandacht op jouw lichaam gericht is.
- Geniet van een voetenbad terwijl je een kop verse thee drinkt.
- Maak je hoofd leeg tijdens een yoga Nidra sessie.

Vraag een gratis voetbadmeditatie aan!

Speciaal voor jou heb ik een voetbadmeditatie opgenomen.

Je kan hem gratis aanvragen en in ruil voor je e-mailadres
stuur ik je een zakje magnesium voetbadzout toe!

Ontspanningsmassage:

Wanneer het lichaam zich werkelijk ontspant, zal ook de geest zich steeds gemakkelijker ontspannen. Dat betekent dat deze massage ook uitstekend kan ondersteunen bij een moeilijke tijd of burn-out.

Meer info over massages >

Lees ook:

massage in de zomer

Een massage in de zomer? Mij niet gezien!

Een massage bij warm weer in de zomer? Mij niet gezien! Als het warm weer is, vraag je jezelf misschien af of het wel fijn is om dan gemasseerd te worden. Soms hebben we namelijk een zomer met veel tropische temperaturen.  Die warmte kan ons in de nacht nog behoorlijk wakker houden, en regelmatig baden…

Lees verder
wigh wellness voor ondernemers het perfecte teamuitje

High Wellness voor ondernemers; het perfecte teamuitje

Heerlijk ontspannen teamoverleg buiten de deur voor ondernemers Drie ondernemende vrouwen. Teamoverleg buiten de deur. Anders dan anders. Ontspannen en productief. Ondernemen is topsport. Het vergt veel van lichaam en geest. Hierin maakt het niet uit of je zp’er bent of personeel hebt. Elke ondernemer heeft zo nu en dan behoefte aan rust. Veel ondernemers…

Lees verder
rust en stilte zorgen voor minder stress

Rust, even niks doen en stilte is de nieuwe luxe!

Rust, niks doen en stilte is de nieuwe luxe! Rust en stilte is toch alleen maar voor saaie mensen? In de huidige maatschappij lijkt het wel of het normaal is om het heel druk te hebben en dat je er ook nog een druk sociaal leven op na moet houden. De hele dag hebben we…

Lees verder

Anderen bezochten ook:

MEDITATIE PODCAST

Via Spotify kun je verschillende podcasts luisteren die jou zullen helpen met mediteren. Tijdens de podcasts neem ik je mee op meditatiereis. Ik hoop dat het je rust en ontspanning brengt. Veel plezier met luisteren, ik wens je een fijne en ontspannen dag toe!

Laat een reactie achter

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.