De kracht van slaap

de kracht van slaap

Als we eenmaal slapen vinden we het heerlijk, maar inmiddels wordt ons slaapmoment steeds verlaat door afleidingen zoals series en social media. Bij onze kinderen zijn we ons ontzettend bewust van de kracht van slaap. We zorgen dat ze aan een middagdutje toekomen en dat ze in de avond op tijd naar bed gaan. Anders worden ze ‘huilerig’, ‘hangerig’ en ‘vervelend’. Als volwassen persoon zul je niet snel meer gaan huilen als je moe bent, maar toch is het voor volwassenen ook erg belangrijk om genoeg te slapen om andere negatieve effecten te voorkomen.

Hoeveel uur moet je slapen?

Ze zeggen vaak dat je 8 uur per nacht moet slapen. Dit is niet helemaal waar, want het is per persoon verschillend. Zo heeft de ene persoon 6,5 uur nodig en de ander 8,5 uur. Hoe weet jij dan of jij de persoon van 6,5 uur bent of die van 8,5 uur? Uitproberen! Voel wanneer jij echt uitgerust wakker wordt en hoeveel uur je dan geslapen hebt. Probeer dit een aantal nachten met hetzelfde aantal slaapuren uit. Tel de uren van gebroken nachten niet mee, als je steeds uit je slaapritme gehaald wordt ben je vermoeider in de ochtend. Ben je in de ochtend nog moe of merk je dat je gedurende de dag toch vermoeider bent, probeer dan een half uurtje meer te slapen in de nacht. Probeer er zo achter te komen welke hoeveelheid slaap het beste voor jou werkt.

Factoren waarom je meer slaap nodig kunt hebben

Baby’s en hele kleine kinderen hebben nog heel veel slaap nodig, die slapen zo 15 uur per dag. Als je ouder wordt heb je minder slaap nodig, maar dit hangt niet alleen van je leeftijd af. Wat voor werk je doet, hoe je gezinsleven eruit ziet en je lichamelijke en geestelijke gezondheid hebben ook invloed op hoeveel slaap jij nodig hebt.

Waarom een goede nachtrust belangrijk is

Tussen slapen en goed slapen zit natuurlijk een verschil en dat merk je overdag. Door een goede nachtrust te hebben kun je overdag veel beter functioneren.

Als je uitgerust bent;

 • kun je beter beslissingen maken.
 • kun je je emoties beter onder controle houden.
 • kun je dingen beter onthouden.
 • kun je beter leren (dus stop met nachtenlang blokken!)
 • blijf je gezonder.

Allemaal fijne voordelen toch?!

Naast deze voordelen die je bewust merkt, is er ook een voordeel waar je zo op het eerste idee minder last van hebt. Tijdens je slaap reinigen je hersenen zich namelijk, de afvalstoffen worden pas als je slaapt via je bloed afgevoerd. Waarschijnlijk komt dat omdat jouw hersenen overdag te druk bezig zijn met dingen als het verwerken van informatie. Als je dus structureel te weinig slaapt hebben je hersens hier niet genoeg tijd voor en daar kun je last van krijgen.

Ook heb je slaap nodig om de prikkels en belevingen van de dag te verwerken, dat is weer belangrijk voor hoe jij je voelt.

Een partner met een ander slaapritme?

Iedereen heeft een ander slaapritme en niet iedereen is een ‘avondmens’, maar het kan natuurlijk dat jouw partner wel een avondmens is en jij niet. Of andersom. Probeer dan niet te vaak om ‘sociale redenen’ beneden te blijven zitten terwijl je eigenlijk al voelt dat je moe bent. Dat is niet goed voor je. Nu hoeft het niet meteen zo te zijn dat jij ongezellig 2 uur eerder naar bed gaat dan je partner, maar probeer het eens om te buigen. Ga samen lekker op tijd naar boven. Zet rustige massage muziek aan, zoek naar een fijne playlist met termen zoals ‘klankschaal’ of ‘massage’ en masseer elkaar. De ene avond is het jouw beurt en de andere avond de beurt van je partner. Na een massage voel je je al zo relaxed dat je zo in slaap valt, als je dat al niet tijdens de massage doet. Win-win situatie eigenlijk! Quality-time met je partner, ontspanning en op tijd in slaap.

Tips voor een goede nachtrust

Je kunt om jouw bedtijd gewoon in bed gaan liggen, je ogen dichtdoen en hopen dat je snel in slaap valt. Er zijn mensen waarbij dit prima lukt. Natuurlijk kun je jezelf ook een handje helpen om ’s avonds goed of beter in slaap te vallen, ik deel graag een paar tips met je!

 • Voorkom blauw licht. Dit is het licht van bijvoorbeeld je smartphone en laptop. Dat licht zorgt ervoor dat het seintje ‘Bijna tijd om te slapen’ er niet is en daardoor zul je je ook minder vermoeid voelen. (Wil je toch nog in de avond op je telefoon, zorg er dan voor dat je in de instellingen een ‘Blauw licht filter’ aanzet.)
 • Drink geen alcohol of cafeïnerijke dranken, probeer ook voedsel met veel suikers te vermijden.
 • Ga om een vast tijdstip naar bed, je lichaam weet dan wanneer het tijd is om te slapen.
 • Slaap overdag niet teveel.
 • Neem een ontspannend (voeten)bad en maak je hoofd leeg. Zo voorkom je dat je gaat liggen piekeren in bed.
 • Schrijf dingen op die in je hoofd rondspoken of waarvan je bang bent dat je het morgen vergeten bent.
 • Volg een meditatie of doe aan yoga Nidra.

Dat laatste is mijn persoonlijke favoriet. Ik vind het heerlijk om mij aan het begin van de avond even terug te trekken om te mediteren of om aan yoga Nidra te doen. Op deze manier laat ik de drukte van de dag achter mij, maak ik mijn hoofd leeg en creëer een moment om terug te komen bij mezelf. Ik probeer bewust te ademen om spanningen en emoties los te laten en ik mag gewoon even ‘zijn’. Eventuele stress- of adrenalinehormonen verdwijnen hierdoor ook en je lichaam maakt het slaaphormoon melatonine aan, fijn voor als je echt naar bed gaat. Je snapt wel waarom dit mijn favoriete manier is!

Wil jij ook ontspannen en écht lekker slapen?

En als je thuis toch de rust niet kunt vinden, ben je natuurlijk van harte welkom in onze B&B om hier eens lekker tot rust te komen en te slapen zolang je wilt! Boek direct een nachtje weg

Inspiratie voor meer rust & stilte:
je leest er alles over in ons eigen magazine!

cover_magazine_hollands-welvaren

Bed & Breakfast nabij Kolhorn

Heerlijk genieten van de rust en de ruimte van onze landelijke Bed & Breakfast accommodatie

Onze Bed & Breakfast is:

 • jezelf een moment gunnen dat je even een paar dagen niets hoeft
 • genieten van de landelijke omgeving en de natuur
 • om de stilte en rust in jezelf te ervaren
 • extra ontspanning door middel van een massage, meditatie of stiltedag
 • alle zorgzame aandacht voor jou

Sfeerimpressie Molshoop B&B

Molshoop - Bed & Breakfast - Kolhorn
Molshoop - Bed & Breakfast - Kolhorn
Molshoop - Bed & Breakfast - Kolhorn

Sfeerimpressie Melkhuisje B&B

Melkhuisje - Bed & Breakfast - Kolhorn
Melkhuisje - Bed & Breakfast - Kolhorn
bed-en-breakfast-melkhuisje-kolhorn

Sfeerimpressie Kapschuur B&B

bed and breakfast kolhorn
bed and breakfast kolhorn
bed and breakfast kolhorn

Meditatie Podcast

Via Spotify kun je verschillende podcasts luisteren die jou zullen helpen met mediteren. Tijdens de podcasts neem ik je mee op meditatiereis. Ik hoop dat het je rust en ontspanning brengt. Veel plezier met luisteren, ik wens je een fijne en ontspannen dag toe!

Een wellnessbon is een origineel cadeau voor iedere gelegenheid

wellness cadeautips voor de feestdagen

Ben je op zoek naar een leuk, ontspannend, persoonlijk en origineel cadeau?

Verras iemand eens op een andere manier!

Je kiest een cadeaubon met een beleving, zoals een massage of een retreat, of bepaald bedrag naar keuze. De bon wordt in stijl ingepakt.