Van tuinhuisjes naar Bed & Breakfast

Dit artikel is afkomstig uit het Noord Hollands Dagblad van 8 mei 2021:

Tekst: Tessa Thepen   |   Fotografie: © Marc Moussault

headerafbeelding_nhd-artikel

Door de coronacrisis kon Martine Dol haar beroep niet meer uitoefenen. En wat moet je dan? Ze besloot de twee schuurtjes in de tuin te verbouwen tot B&B’s

Tijdens de coronacrisis hebben duizenden mensen noodgedwongen hun baan op moeten geven. Tuurlijk, er is overheidssteun, maar vaak niet genoeg. En je wilt toch aan het werk blijven. Een carrièreswitch dan maar? Martine Dol (46), masseuse en yoga- en meditatiecoach, waagde de sprong en begon een bed en breakfast.

Of eigenlijk twee bed en breakfasts. Want zowel in de kapschuur als in het oude melkhuisje in de tuin kunnen sinds januari mensen overnachten. Inmiddels mag Martine ook weer masseren en heeft ze eigenlijk twee banen. Als yoga- en meditatieles geven straks ook weer mag zijn dat er drie. Klinkt stressvol, maar ze komt over als de rust zelve. „Dat kan ik er omheen breien”.

SC-MartineDol04

Tuinhuisje

In juli 2020 verhuist Martine met haar man en zoon vanuit Opmeer naar de 160 jaar oude boerderij in Barsingerhorn. Een monumentaal pand onderaan de West-Friese Omringdijk. Het plan is om in de kapschuur yoga- en meditatieles te geven en aan huis te masseren. Vanwege de coronamaatregelen mag het dan weer wel en dan weer niet.

’Dit is niet handig’, denkt Martine. Er moeten toch inkomsten komen. Samen met haar man komt ze op het idee van een B&B. En dan maar meteen twee.
Spannend vinden ze het wel, maar beiden zijn ondernemend en creatief. Martine: „Soms zorgt een beperking juist voor ideeën. Het had net zo goed niks kunnen worden, maar dan hadden we weer wat anders bedacht.”

Animo

Aan het begin van de zomer leggen ze matrassen in de boerderij en werken ze keihard om de B&B’s te realiseren. In januari komen de eerste gasten. Martine: „We dachten ’leuk als er een keer per maand een huisje gebruikt wordt’, maar eigenlijk komen we steeds voller te zitten. Er mag ook niet gevlogen worden natuurlijk.”
Martine komt uit de horeca. Ze groeide op in een café-restaurant en haalde haar diploma als gastvrouw. „Op een gegeven moment vond ik het niet leuk meer. Die rook, de drank, nee. Toch vind ik horeca op deze manier wel weer heel leuk.”

SC-MartineDol02

Ecologisch

Vanaf haar vijftiende is Martine vegetarisch en duurzaam en ecologisch leven vindt ze erg belangrijk.

„Er is hier ook geen riolering, we hebben een septictank. Hij hoeft niet geleegd te worden, omdat wij ecologische producten gebruiken. Als je er goed voor zorgt is het een systeem waarin bacteriën het werk doen. Het water dat in de sloot terecht komt is gewoon schoon.”

„Ik vraag altijd aan gasten of ze zelf ecologische producten willen meenemen of onze dispensers willen gebruiken. Daarnaast hebben we bijvoorbeeld bedlakens van ecologisch katoen en vanwege de ecologische voetafdruk houden we een minimum van twee nachtjes aan. Ik vind het belangrijk om die duurzaamheid in veel dingen door te voeren.”

„Ik haal lokale producten en dan het liefste vegetarisch. Niet dat vlees niet kan, maar ik merk wel dat er steeds minder behoefte aan is.”

SC-MartineDol01

Twee

„Toen ik weer mocht masseren dacht ik op een gegeven moment wel ’nu heb ik eigenlijk twee banen’. ’s Morgens ben je bezig met het ontbijt en als de gasten uitchecken met schoonmaken. Ze kunnen ook gemasseerd worden. Het is leuk dat het nu allemaal een geheel is. Zo hadden we dat niet uitgedacht van tevoren.”

„Ik vind het wel jammer dat ik geen yoga- en meditatieles meer geef. Vooral voor de wekelijkse groepen, die missen het heel erg. Ik ben zo bezig met dit nieuwe, dat ik bijna geen tijd heb om stil te staan en te denken ’oja, dat was er ook nog’.”

„In de B&B’s hebben we een paar QR-codes geplaatst. Als je die scant kun je naar informatie luisteren over de West-Friese Omringdijk of over de boerderij. Of je komt terecht op Spotify, waar ik een aantal ’welterusten meditaties’ op heb gezet. Op die manier kan ik mijn ei weer kwijt.”

Vrouwen

Welke gasten er vooral naar de B&B’s komen? „Steeds meer vrouwen in hun eentje, die het fijn vinden om de rust op te zoeken”, zegt Martine. „Laatst ook een vrouw van 23. ’Wat dapper’, denk ik dan. ’Ik heb boeken mee en ga wandelen’, zei ze. Echt een soort selfcare-weekend. Mooi om te zien.”

„Je hebt een heel leven waarin je de relatie met jezelf hebt. Tot de dood je scheidt, zeg maar. Die relatie moet je koesteren en aandacht geven. Ik vind het hartstikke leuk dat steeds meer dames dat doen.”

SC-MartineDol05

Hollands Welvaren

De B&B’s van Martine hebben de naam Hollands Welvaren gekregen. Onder die naam opereert ze ook als masseuse en als yoga- en meditatiecoach.

Ontspanningsmassage:

Wanneer het lichaam zich werkelijk ontspant, zal ook de geest zich steeds gemakkelijker ontspannen. Dat betekent dat deze massage ook uitstekend kan ondersteunen bij een moeilijke tijd of burn-out.

Meer info over massages >

Lees ook:

massage in de zomer

Een massage in de zomer? Mij niet gezien!

Een massage bij warm weer in de zomer? Mij niet gezien! Als het warm weer is, vraag je jezelf misschien af of het wel fijn is om dan gemasseerd te worden. Soms hebben we namelijk een zomer met veel tropische temperaturen.  Die warmte kan ons in de nacht nog behoorlijk wakker houden, en regelmatig baden…

Lees verder
wigh wellness voor ondernemers het perfecte teamuitje

High Wellness voor ondernemers; het perfecte teamuitje

Heerlijk ontspannen teamoverleg buiten de deur voor ondernemers Drie ondernemende vrouwen. Teamoverleg buiten de deur. Anders dan anders. Ontspannen en productief. Ondernemen is topsport. Het vergt veel van lichaam en geest. Hierin maakt het niet uit of je zp’er bent of personeel hebt. Elke ondernemer heeft zo nu en dan behoefte aan rust. Veel ondernemers…

Lees verder
rust en stilte zorgen voor minder stress

Rust, even niks doen en stilte is de nieuwe luxe!

Rust, niks doen en stilte is de nieuwe luxe! Rust en stilte is toch alleen maar voor saaie mensen? In de huidige maatschappij lijkt het wel of het normaal is om het heel druk te hebben en dat je er ook nog een druk sociaal leven op na moet houden. De hele dag hebben we…

Lees verder

Anderen bezochten ook:

MEDITATIE PODCAST

Via Spotify kun je verschillende podcasts luisteren die jou zullen helpen met mediteren. Tijdens de podcasts neem ik je mee op meditatiereis. Ik hoop dat het je rust en ontspanning brengt. Veel plezier met luisteren, ik wens je een fijne en ontspannen dag toe!

Laat een reactie achter