Een stiltedag - Een dag voor mezelf - Ontspannen en tot rust komen

stiltedag

Gastblog: Dionne Jillings - Kuzuia

Mijn hoofd staat altijd aan. Gedachten buitelen over elkaar heen, schreeuwend om aandacht. Mijn brein kan dit maar moeilijk negeren. Ondanks alle pogingen om dit toch te doen. Overigens kom ik nooit écht verder met al die gedachten. Het blijft wat oppervlakkig.

Een stiltedag, zou ik dat kunnen?

En dan zie ik een bericht op de sociale media. Van Martine van Hollands Welvaren. Stiltedag staat er. Een dag voor mezelf, inclusief yoga, meditatie en lekkere hapjes. Wel in stilte allemaal. Uit nieuwsgierigheid geef ik me op. Ik ben benieuwd of ik dat kan. De hele dag stil zijn. Ik ben ook benieuwd wat er gebeurt in mijn hoofd. Ga ik dan de hele dag nadenken. Dat doe ik normaal ook al. Maar goed, ik ga het ervaren.

Direct bij aankomst al rust

Die zondag is het prachtig weer. Op de nieuwe locatie van Hollands Welvaren word ik hartelijk ontvangen door Martine. De meditatieruimte is prachtig en direct voel ik een rust over mezelf heen komen. Martine heeft een comfortabel plekje voor me ingericht compleet met kussens en dekens in allerlei maten en soorten. Dat wordt genieten vandaag.

Als iedereen is gearriveerd krijgen we uitleg over de dag en vanaf dat moment zijn we stil. We zeggen niets. Helemaal niets. Alle aangeleerde sociale vaardigheden hebben we vandaag niet nodig. Dat is nog wel lastig naar later zal blijken.

We beginnen met landen.

De dagelijkse zorgen achter ons laten. Een korte, ontspannende meditatie brengt me in de juiste stemming voor vandaag. De rust doet me nu al goed. Na de meditatie gaan we wandelen. In stilte. Door de mooie omgeving van de praktijk lopen we een rondje. Ik geniet van de uitzichten, de natuur en het ritme van het wandelen. Ik word er vanzelf stil van. De mensen die we tegenkomen groeten we niet. Heel ongemakkelijk. Dus we knikken maar wat.

Opgefrist en ontspannen komen we terug en genieten we van een warm voetenbad met magnesium. Het kriebelt onder mijn voeten maar daardoor ben ik wel gefocust op mijn voeten. Een meditatie tijdens het voetenbad brengt me in gedachten naar een prachtige plek die ik ooit bezocht heb en waar ik me bewust van mijn ontspanning was. Zo heerlijk om daar weer even te zijn.

Na het voetenbad worden we losgelaten in de tuin. Ik vind een fijn en zonnig plekje op waar ik rustig mijn gedachten kan laten gaan. Ik merk al dat mijn gedachten steeds minder oppervlakkig worden en steeds verder de diepte ingaan. Wat ik wil, schrijf ik op in het boekje dat we gekregen hebben. Heel handig, zo kan ik er later verder mee.

Lunch in stilte betekent optimaal genieten

Martine serveert ons lunch. Ook hier zijn weer geen sociale vaardigheden nodig. Dank je wel zeggen is tenslotte de stilte verbreken. Ik eet heel erg lekker en geniet optimaal van mijn omgeving en het zonnetje. Het is bijna jammer om weer verder te gaan.

Maar gelukkig gaan we Restorative Yoga doen. Kort samengevat: je bouwt een stellage met kussens en dekens, tot je volledig ondersteunt en ontspannen kan liggen in yogahoudingen. Dit houden we een tijd vol, met dank aan de ondersteuning. Lekker liggen en intussen wegzakken in je eigen ontspanning. Zo relaxed. We gaan direct door met Yoga Nidra. Yoga van de slaap. Martine begeleidt ons met haar fijne stem door ons lichaam heen in een diepe ontspanning. Je moet je aandacht erbij houden. Helaas is mij dat niet gelukt. Mijn aandacht vertrok naar fijne droombestemmingen. Maar ik heb er heel erg van genoten.

Helaas, de stiltedag is voorbij

Na alle ontspanning krijgen we heerlijke hapjes en thee. En is helaas het moment daar om de stilte te verbreken. Ik kan nog niet echt woorden geven aan mijn ervaring, dat moet eerst verwerkt worden. Maar magisch was het zeker. Ik kan stil zijn, mijn gedachten kunnen dieper dan oppervlakkig en die resultaten zijn fantastisch.

Ik neem me voor dit vaker te doen. Het is zo heilzaam en goed. Maar ook eens een dagje heerlijk voor mezelf gezorgd. Echt voor mezelf. De dagen erna merk ik een energie, een positiviteit, een helderheid en een rust.

Een dagje stilte, ik ben er stil van…

Wil jij ook een stiltedag ervaren?

Regelmatig organiseer ik deze dagen. In de relaxagenda kun je exact zien wanneer en kun je je op opgeven.

Gun jezelf een moment van rust,

Je bent het waard!

Ontspanningsmassage:

Wanneer het lichaam zich werkelijk ontspant, zal ook de geest zich steeds gemakkelijker ontspannen. Dat betekent dat deze massage ook uitstekend kan ondersteunen bij een moeilijke tijd of burn-out.

Meer info over massages >

Lees ook:

massage in de zomer

Een massage in de zomer? Mij niet gezien!

Een massage bij warm weer in de zomer? Mij niet gezien! Als het warm weer is, vraag je jezelf misschien af of het wel fijn is om dan gemasseerd te worden. Soms hebben we namelijk een zomer met veel tropische temperaturen.  Die warmte kan ons in de nacht nog behoorlijk wakker houden, en regelmatig baden…

Lees verder
wigh wellness voor ondernemers het perfecte teamuitje

High Wellness voor ondernemers; het perfecte teamuitje

Heerlijk ontspannen teamoverleg buiten de deur voor ondernemers Drie ondernemende vrouwen. Teamoverleg buiten de deur. Anders dan anders. Ontspannen en productief. Ondernemen is topsport. Het vergt veel van lichaam en geest. Hierin maakt het niet uit of je zp’er bent of personeel hebt. Elke ondernemer heeft zo nu en dan behoefte aan rust. Veel ondernemers…

Lees verder
rust en stilte zorgen voor minder stress

Rust, even niks doen en stilte is de nieuwe luxe!

Rust, niks doen en stilte is de nieuwe luxe! Rust en stilte is toch alleen maar voor saaie mensen? In de huidige maatschappij lijkt het wel of het normaal is om het heel druk te hebben en dat je er ook nog een druk sociaal leven op na moet houden. De hele dag hebben we…

Lees verder

Anderen bezochten ook:

MEDITATIE PODCAST

Via Spotify kun je verschillende podcasts luisteren die jou zullen helpen met mediteren. Tijdens de podcasts neem ik je mee op meditatiereis. Ik hoop dat het je rust en ontspanning brengt. Veel plezier met luisteren, ik wens je een fijne en ontspannen dag toe!