Meer tijd voor me-time - tijd voor mezelf

tijd-voor-jezelf

‘Tijd voor mezelf? Ik zou niet weten wanneer ik dat zou moeten hebben, daar heb ik tegenwoordig echt geen tijd voor!’ Ik hoor het je bijna denken na het lezen van de titel van mijn blog.

Iedereen weet stiekem wel dat het belangrijk is om zo nu en dan even de tijd voor zichzelf te nemen. Iets doen voor jezelf, iets waar jij blij van wordt, waardoor je weer ontspannen bent en daarna weer goed of beter in je vel zit.

 

Toch is het iets wat we ook makkelijk aan de kant schuiven. Tegenwoordig is er zoveel gaande in ons leven en hebben we het liefst alles perfect onder controle. We werken, het huis moet er spic en span uitzien, de koelkast staat vol boodschappen, de kinderen gaan naar school, doen 2 sporten en spelen met vriendjes, de hond gaat om de 2 maanden naar een trimsalon, de auto tijdig door de wasstraat en de partner en het sociale leven worden natuurlijk ook niet vergeten.

 

Elke dag wordt volgepland met van alles wat er moet gebeuren naast de dagelijkse routine, maar daar vergeten we vaak een belangrijk moment bij in te plannen; tijd voor jezelf. Het hoeft echt niet meteen een weekend weg te zijn of een hele dag naar een wellness resort, maar dat mag natuurlijk wel!  😉

Plan de tijd voor jezelf in

Plan samen met je partner genoeg me-time in, zowel voor je partner als voor jou. Spreek bijvoorbeeld af dat je eens per maand direct uit je werk naar de masseuse gaat. Je kunt dan na je werk heerlijk tot rust komen terwijl je lichaam ook een oppepper krijgt.  Een moment voor jezelf is helemaal niet egoïstisch en zeker geen tijdverspilling, je kunt beter even een momentje tot rust komen dan de hele dag achter elkaar doorgaan. Na je moment van rust voel jij je beter en kun je je weer beter concentreren en win je er uiteindelijk dus tijd mee. Een win-win situatie!

Hoe neem je tijd voor jezelf?

Begin er eens mee om kleine momentjes voor jezelf in te plannen. Zet ze als het nodig is in je agenda of laat je telefoon een reminder afgaan zodat je het niet vergeet in je dagelijkse routine. Probeer tijdens het moment voor jezelf alle drukte in je hoofd los te laten en bewust bezig te zijn met jezelf.

Wat kun je bijvoorbeeld doen om tijd voor jezelf te nemen?

  • Neem een ontspannen voetenbadje
  • Duik voordat je naar bed gaat nog een kwartiertje op de bank met een goed boek in plaats van dat je nog een was sorteert en in de wasmachine doet.
  • Sta in de ochtend iets eerder op en geniet van de zon die opkomt onder het genot van een kopje thee.
  • Maak het jezelf comfortabel en luister naar mijn Spotify meditatie playlist
  • Zet je telefoon uit en neem een warm bad, doe er een paar druppels lavendelolie in voor extra ontspanning.
  • Wandel een rondje door het bos en geniet van alles om je heen , luister naar de geluiden, neem de geur van de natuur in je op en loop rustig in je eigen tempo. Laat alle to-do-lists in je agenda voor nu even verdwijnen uit je hoofd.
  • Ga schilderen, schrijf gedichten of laat op een andere manier je creativiteit de vrije loop.

Het zijn kleine momentjes die veel effect kunnen hebben op hoe jij je voelt. Op momenten dat je geniet maakt je lichaam het stofje serotonine aan. Dit stofje zorgt ervoor dat je minder stress hebt en als je minder stress hebt ben je liever voor jezelf en ook leuker voor de mensen om je heen.  Je bent vrolijker, gezonder en dat heeft natuurlijk weer een prettig effect op de mensen om je heen en de sfeer thuis.

Verwen je jezelf met een nieuwe tas of met een massage?

In je me-time kies je iets waar je zelf blij van wordt, maar waarom is het dan niet handig om een nieuwe tas voor jezelf te kopen? Daar word je tenslotte ook heel blij van! Het kopen van spullen geeft je over het algemeen maar een kort moment van geluk; het moment dat je met die nieuwe tas de winkel uitloopt ben je helemaal enthousiast, als je de tas aan je vrienden laat zien en zij reageren enthousiast heb jij ook weer een geluksmomentje, maar na een aantal dagen dat je de nieuwe tas in gebruik hebt is het  alweer ‘gewoon’ jouw tas.

Kies je ervoor om jezelf te verwennen met een lekkere massage in plaats van winkelen? Dan voel je je op het moment dat je op de massagetafel ligt fijn, het moment dat je daar weg gaat geniet je van het fijne en ontspannen gevoel, maar het effect van een massage werkt innerlijk nog een hele tijd door. De oxytocine die je lichaam aanmaakt bij aanrakingen zoals een massage zorgt ervoor dat je helemaal gelukkig thuis komt en ook je immuumnsysteem krijgt er een boost door.  Je bent hierdoor minder vatbaar voor stress, je bent minder vatbaar voor ziektes en je zit gewoon beter in je vel waardoor je weer beter slaapt en minder prikkelbaar bent. Fijn voor jezelf en prettig voor jouw omgeving!

Zo zie je maar dat als je voor jezelf kiest, je indirect voor de mensen om je heen kiest.

TIP:

Vraag voor je verjaardag of voor de feestdagen bonnen voor de
wellness, een massage of een Yoga Nidra les.

Gun jezelf een moment van rust,

Je bent het waard!

Ontspanningsmassage:

Wanneer het lichaam zich werkelijk ontspant, zal ook de geest zich steeds gemakkelijker ontspannen. Dat betekent dat deze massage ook uitstekend kan ondersteunen bij een moeilijke tijd of burn-out.

Meer info over massages >

Lees ook:

massage in de zomer

Een massage in de zomer? Mij niet gezien!

Een massage bij warm weer in de zomer? Mij niet gezien! Als het warm weer is, vraag je jezelf misschien af of het wel fijn is om dan gemasseerd te worden. Soms hebben we namelijk een zomer met veel tropische temperaturen.  Die warmte kan ons in de nacht nog behoorlijk wakker houden, en regelmatig baden…

Lees verder
wigh wellness voor ondernemers het perfecte teamuitje

High Wellness voor ondernemers; het perfecte teamuitje

Heerlijk ontspannen teamoverleg buiten de deur voor ondernemers Drie ondernemende vrouwen. Teamoverleg buiten de deur. Anders dan anders. Ontspannen en productief. Ondernemen is topsport. Het vergt veel van lichaam en geest. Hierin maakt het niet uit of je zp’er bent of personeel hebt. Elke ondernemer heeft zo nu en dan behoefte aan rust. Veel ondernemers…

Lees verder
rust en stilte zorgen voor minder stress

Rust, even niks doen en stilte is de nieuwe luxe!

Rust, niks doen en stilte is de nieuwe luxe! Rust en stilte is toch alleen maar voor saaie mensen? In de huidige maatschappij lijkt het wel of het normaal is om het heel druk te hebben en dat je er ook nog een druk sociaal leven op na moet houden. De hele dag hebben we…

Lees verder

Anderen bezochten ook:

MEDITATIE PODCAST

Via Spotify kun je verschillende podcasts luisteren die jou zullen helpen met mediteren. Tijdens de podcasts neem ik je mee op meditatiereis. Ik hoop dat het je rust en ontspanning brengt. Veel plezier met luisteren, ik wens je een fijne en ontspannen dag toe!