De gedachten en emoties die je krijgt als je tijd met jezelf hebt.

gevoel-en-emotie-bij-alleen-zijn

De stem in je hoofd kletst waarschijnlijk een groot deel van de dag tegen je over onderwerpen waar je op dat moment mee bezig bent of waar je naar kijkt. Heel normaal, dit soort gesprekjes met jezelf. Maar waar gaat die stem het over hebben als je niets doet? Als er geen afleiding is van social media, je niet kunt luisteren naar gesprekken die vlakbij gevoerd worden en er geen tv aan staat.

Zowel thuis tijdens een rust- of stiltemoment, als dat je een dag of weekend met jezelf op pad bent kunnen er gedachten en emoties naar voren komen. Misschien zijn dat gedachten en gevoelens waar je bekend mee bent, maar misschien ook waar je minder bekend mee bent. Tijdens stilte en rust mag er ook rust in je hoofd zijn, de gedachtestroom mag even ophouden, als dat lukt kun je diep ontspannen. Alleen kan het moeilijk zijn om die gedachtestroom onder controle te krijgen.

Mijn eigen ervaring met emoties

Inmiddels doe ik al heel lang aan stiltedagen en rustmomenten, maar ik kan mij nog herinneren dat ik in het begin veel moeite had om mijn gedachtestroom rustig te krijgen en de emoties die ik niet wilde voelen te accepteren. Als ik alleen op pad was kreeg ik heimwee. Dan lag ik ’s nachts in bed en was ik bang dat ik niet zomaar naar huis kon. Natuurlijk kun je altijd uit bed stappen en naar huis rijden, welke dag of welk tijdstip het ook is, maar toch kreeg ik dat gevoel. Of als ik overdag in mijn eentje uit eten ging vroeg ik mij af wat anderen over mij zouden denken, ‘zo’n vrouw in haar eentje’. Als ik wandelde en mensen samen zag, voelde ik mij plots heel alleen. Dit zijn geen fijne gevoelens, maar toch kwamen ze, en dat terwijl ik helemaal niet alleen of ongelukkig ben. Ik heb een mooi gezin en voel mij dankbaar voor alles wat mij omringd in het leven.

Welke emoties en gedachten kun je krijgen tijdens jouw stiltemoment?

Stilte laat je emoties voelen die je soms niet wilt voelen. Gevoelens die je misschien altijd onderdrukt hebt. In stilte hebben je hart en je hoofd even vrij spel. Per persoon is het verschillend welke gedachten er boven komen en hoe je je hierbij voelt, ik zal een aantal voorbeelden benoemen;

 • Angst. Je kunt angsten krijgen zoals ik hierboven beschreef, maar ook angsten voor wat er nog gaat komen kunnen zich aandienen.
 • Ongeduld. Als je een uur of een dag in stilte doorbrengt, kun je na een tijdje ongeduldig worden en gedachtes krijgen zoals ‘Wanneer is het voorbij?’ of ‘Waar moet ik nou nog aan denken?’
 • Ongemak. Je gaat je misschien ongemakkelijk voelen in de stilte, weet niet meer hoe je moet zitten of doen en denkt na over dingen zoals ‘Horen de anderen het als ik slik?’
 • Verdriet of boosheid. Misschien zijn er dingen in je leven gebeurd, in het verleden of in het heden waar je verdrietig over mag zijn, of boosheid bij voelt. Het kan dat je dit hebt weggestopt en in de stilte dienen deze emoties zich weer aan. Neem de tijd om dit te accepteren en te verwerken. Duw het niet weg.
 • Bevrijding. Misschien vind je het heerlijk dat je even niets moet en hoeft, en voel je direct een fijne ontspanning door je lijf en gedachten gaan. Geniet hiervan!
 • Bewust zijn. Voel alles wat er is, zowel in je hoofd als in je lichaam. Maar voel ook de kleine dingen om je heen, zoals hoe de wind door je haren gaat, hoe je buik op en neer gaat tijdens het ademen. Maak weer contact met je pure zelf.
 • De waarheid. Loop je ergens tegen aan, weet je niet of je gelukkig bent in je relatie of werk? Soms ben je overprikkeld door alles van buitenaf dat je niet meer kunt voelen wat je zelf graag zou willen. In stilte kun je het antwoord vinden, omdat je contact maakt met je zuivere ik.

Hoe omgaan met ongewenste gedachten tijdens de stilte?

Wat ik je wil meegeven is dat je alle gedachten en gevoelens mag accepteren, ze mogen er zijn. Wees lief voor jezelf als je iets voelt wat je liever niet wilt voelen, ga niet met de stem in je hoofd tegen jezelf mopperen of snauwen. Accepteer het ‘ongewenste’ gevoel en laat het los, probeer weer terug te komen bij de rust en in de stilte. Hoe vaker je in rust en stilte met jezelf bent, hoe minder je last zult hebben van de ongewenste gedachten en gevoelens. Je leert je hoofd om lief voor jezelf te zijn en de rust en stilte te omarmen. Neem afstand van de mensen en gebeurtenissen om je heen en keer naar binnen, alleen zo kun je jezelf steeds beter leren kennen en jezelf voorzien in de behoeftes die jij vanuit je hart hebt.

Wil je eens echte stilte ervaren?

Boek dan een privé stilte retreat. Je hebt dan een van onze B&B huisjes helemaal voor jezelf en tijdens het weekend begeleid ik je in meditatie, yoga en wandelingen. Alles in stilte, zodat jij volledige kunt focussen op jezelf. Meer informatie over het privé retreat

Wanneer alleen zijn in stilte?

Er zijn verschillende momenten waarop je in stilte met jezelf kunt zijn. Dit kan thuis, een moment op de dag zijn waarop jij je even terugtrekt, maar je kunt ook een stilteweekend boeken of een stiltewandeling doen. De wereld is aan het veranderen en om je daar soms uit terug te trekken doet een mens goed, voelen wat jij voelt zonder alle invloeden van de media of meningen van mensen in jouw omgeving. Ik kan het in ieder geval iedereen aanraden!

Wil jij ook echte stilte ervaren?

Boek dan om te beginnen eens een stiltedag. Bevalt deze dag in stilte met jezelf? Dan kan je ook een stilte retreat of een privé retreat boeken. Een heel weekend ontspannen in onze B&B in landelijke stijl. Boek direct een massage

Inspiratie voor meer rust & stilte:
je leest er alles over in ons eigen magazine!

cover_magazine_hollands-welvaren

Bed & Breakfast nabij Kolhorn

Heerlijk genieten van de rust en de ruimte van onze landelijke Bed & Breakfast accommodatie

Onze Bed & Breakfast is:

 • jezelf een moment gunnen dat je even een paar dagen niets hoeft
 • genieten van de landelijke omgeving en de natuur
 • om de stilte en rust in jezelf te ervaren
 • extra ontspanning door middel van een massage, meditatie of stiltedag
 • alle zorgzame aandacht voor jou

Sfeerimpressie Molshoop B&B

Molshoop - Bed & Breakfast - Kolhorn
Molshoop - Bed & Breakfast - Kolhorn
Molshoop - Bed & Breakfast - Kolhorn

Sfeerimpressie Melkhuisje B&B

Melkhuisje - Bed & Breakfast - Kolhorn
Melkhuisje - Bed & Breakfast - Kolhorn
bed-en-breakfast-melkhuisje-kolhorn

Sfeerimpressie Kapschuur B&B

bed and breakfast kolhorn
bed and breakfast kolhorn
bed and breakfast kolhorn

Meditatie Podcast

Via Spotify kun je verschillende podcasts luisteren die jou zullen helpen met mediteren. Tijdens de podcasts neem ik je mee op meditatiereis. Ik hoop dat het je rust en ontspanning brengt. Veel plezier met luisteren, ik wens je een fijne en ontspannen dag toe!

Een wellnessbon is een origineel cadeau voor iedere gelegenheid

wellness cadeautips voor de feestdagen

Ben je op zoek naar een leuk, ontspannend, persoonlijk en origineel cadeau?

Verras iemand eens op een andere manier!

Je kiest een cadeaubon met een beleving, zoals een massage of een retreat, of bepaald bedrag naar keuze. De bon wordt in stijl ingepakt.