Wisselbaden hebben een heilzaam effect

wisselbaden kneippse begietingen

Waarom ik geen ijsbaden meer neem

Tien jaar terug begon ik – geïnspireerd door Wim Hof – met ijsbadtraining. Ik genoot van de adrenalinekick en de energieboost die ik kreeg van zwemmen in natuurwater tijdens de winter. Het voelde als een uitdaging en een manier om mijn lichaam sterker te maken. Maar na twee burn-outs en bijnieruitputting, begon ik te merken dat het nemen van ijsbaden mij letterlijk leeg trok en ik niet meer warm werd. Op het moment van het ijsbad of zwemmen in koud natuurwater gaf het een boost, terwijl ik uren later inkakte en door- en door koud werd.

De kick en de keerzijde van ijsbad training

De kick die ik kreeg van het ijsbad was verwarrend. Ja, het gaf me een stoot energie en ik voelde me even geweldig, maar daarna zakte mijn energie als een pudding in elkaar. Urenlang bleef ik koud en voelde ik me uitgeput. Mijn lichaam was moe en leeg na zo een ijstraining. Na een tijdje besefte ik dat dit niet de weg was die ik wilde blijven volgen, dus ik zocht raad. Dit was tenslotte het tegenovergestelde van wat ik wilde bereiken met die ijsbadtraining.

Wisselbaden zijn beter voor jouw lichaam

Tijdens een gesprek met een Chinese therapeut kreeg ik het advies om te stoppen met ijsbaden. Hij legde uit dat de extra stress die ijsbaden op mijn organen legden schadelijk kon zijn, vooral voor iemand die al gevoeliger is voor stress of burn-outklachten. “Zorg maar voor rust en balans en warmte voor je nieren en lever” was zijn advies. Dit advies voelde als een openbaring voor mij.

Ruim dertig jaar geleden had ik al eens kennisgemaakt met wisselbaden en Kneippse begietingen. Toen ik me realiseerde dat ijsbaden niet goed voor mij waren, keerde ik terug naar deze vertrouwde methoden. Ik begon weer te genieten van het afwisselen van warme en koude voetbaden, en het afspoelen van mijn benen en armen met zowel koud als warm water. Dit voelde zoveel beter voor mijn lichaam. Mijn romp en achterhoofd liet ik met rust, en dat voelde kloppend en natuurlijk. Nu ik de kou behandelingen dus oversla, is er nog wel iets met kou wat ik nog steeds heerlijk vind; dat is om met blote voeten in het gras te staan. Vooral in de winter als het vriest of er sneeuw ligt. Het koude gras onder mijn voeten geeft me een fris en levendig gevoel, terwijl mijn romp lekker warm blijft. Dit is een balans die voor mij werkt. Probeer het maar eens uit! Even een momentje van niets, alleen voelen en misschien het gras horen kraken. Een prettige manier om de dag te beginnen.

De voordelen van voetbaden en wisselbaden

De effecten van voetbaden, wisselbaden en Kneippse begietingen zijn positief. Ze stimuleren de bloedcirculatie, versterken het immuunsysteem, en helpen om zowel lichamelijke als mentale stress te verminderen. Voor mij zijn ze een perfect alternatief voor de intensiteit van ijsbaden. Dit voelt zachter voor mijn lichaam en passender. Voor jou kan een ijsbad misschien wel een positieve oppepper geven die blijvend is. Daarom is het altijd belangrijk dat je luistert naar je eigen gevoel. Blijf geen ijsbaden nemen als je voelt dat je lichaam of gevoel er weerstand op geeft.

Een van mijn favoriete manieren om te ontspannen is een voetbad met magnesiumzout en etherische oliën. Magnesiumzout helpt niet alleen om spieren te ontspannen, maar het bevordert ook een goede nachtrust en vermindert stress. Door een handje magnesiumzout toe te voegen aan een warm voetbad, creëer ik een rustgevend en helend moment voor mezelf. Om de ervaring nog aangenamer te maken, voeg ik soms een paar druppels etherische olie toe, zoals lavendel of eucalyptus. De combinatie van het warme water, het magnesiumzout en de kalmerende geur van etherische oliën helpt me om volledig te ontspannen en mijn lichaam en geest weer in balans te brengen. Dit ritueel kun je thuis gemakkelijk doen om een momentje van selfcare te creëren.

Luister naar je lichaam

Ik heb geleerd dat luisteren naar je lichaam heel belangrijk is. Wat voor de één werkt, hoeft niet per se voor de ander goed te zijn. Het vinden van een balans tussen uitdaging en comfort, tussen kou en warmte, is voor mij de sleutel tot een gezonde en ontspannen levensstijl. Ik dacht dat de kou een goede boost zou zijn, iets waar ik mijn lichaam sterker mee zou maken. Maar mijn lichaam wordt er juist zwakker door, dus voor mij werkt het niet.


Het is belangrijk om te luisteren naar je lichaam en te ontdekken wat het beste voor jou werkt. Hoewel ijsbaden voor sommigen heel fijn kunnen zijn, bleek het voor mij uiteindelijk te belastend. Door te kiezen voor wisselbaden, Kneippse begietingen en het staan met blote voeten in het gras, heb ik een manier gevonden om mijn gezondheid en welzijn op een meer gebalanceerde en harmonieuze manier te ondersteunen. Zoek jouw eigen balans en wees niet bang om aanpassingen te maken die passen bij jouw eigen behoeften.

Probeer het uit en voel wat het met je doet. En vertrouw daarop.

Inspiratie voor meer rust & stilte:
je leest er alles over in ons eigen magazine!

cover_magazine_hollands-welvaren

Bed & Breakfast nabij Kolhorn

Heerlijk genieten van de rust en de ruimte van onze landelijke Bed & Breakfast accommodatie

Onze Bed & Breakfast is:

  • jezelf een moment gunnen dat je even een paar dagen niets hoeft
  • genieten van de landelijke omgeving en de natuur
  • om de stilte en rust in jezelf te ervaren
  • extra ontspanning door middel van een massage, meditatie of stiltedag
  • alle zorgzame aandacht voor jou

Sfeerimpressie Molshoop B&B

Molshoop - Bed & Breakfast - Kolhorn
Molshoop - Bed & Breakfast - Kolhorn
Molshoop - Bed & Breakfast - Kolhorn

Sfeerimpressie Melkhuisje B&B

Melkhuisje - Bed & Breakfast - Kolhorn
Melkhuisje - Bed & Breakfast - Kolhorn
bed-en-breakfast-melkhuisje-kolhorn

Sfeerimpressie Kapschuur B&B

bb-boerenverblijf-kapschuur-landelijk-overnachten-3
bb-boerenverblijf-kapschuur-landelijk-overnachten
bed and breakfast kolhorn

Meditatie Podcast

Via Spotify kun je verschillende podcasts luisteren die jou zullen helpen met mediteren. Tijdens de podcasts neem ik je mee op meditatiereis. Ik hoop dat het je rust en ontspanning brengt. Veel plezier met luisteren, ik wens je een fijne en ontspannen dag toe!

Een wellnessbon is een origineel cadeau voor iedere gelegenheid

wellness cadeautips voor de feestdagen

Ben je op zoek naar een leuk, ontspannend, persoonlijk en origineel cadeau?

Verras iemand eens op een andere manier!

Je kiest een cadeaubon met een beleving, zoals een massage of een retreat, of bepaald bedrag naar keuze. De bon wordt in stijl ingepakt.