Vasten voeding of informatie

vasten van voeding of informatie

Voor verschillende mensen is deze periode de periode van het vasten. Bij vasten denk je misschien alleen aan het laten staan van voedsel, maar vasten hoeft niet perse met eten te maken te hebben. In deze blog wil ik jullie kennis laten maken met twee manieren van vasten, zo kun je eens kijken of er iets is dat bij jou past en wat je kunt proberen.

Voedsel vasten

Er zijn mensen die vanuit een religieuze overtuiging deze maand vasten, maar naast het geloof zijn er nog meer redenen waarom vasten goed voor je zou zijn.

Volledig vasten
Je hoeft niet meteen een maand volledig te vasten, je kunt eens beginnen met één dag in de maand niet eten, voel wat je lichaam doet en bouw het op. Je doet dit namelijk om je lichaam te helpen en daarmee je volledige zelf. Daarna zou je kunnen kiezen voor intermittent fasting.
Dan eet je afwisselend, bijvoorbeeld om de dag of vast je steeds korte periodes. Een andere optie is om eens een kuurweek te doen.
Zelf heb ik ook diverse keren een kuurweek gedaan bij kuuroord De Schouw, maar ook sapvasten is mij niet onbekend. Het valt mij op dat het in het begin steeds weer lastig is om te starten. Ik voelde dat ik chagrijnig werd, hoofdpijn kreeg en zelfs een beetje bozig werd. Maar hoe dichter ik bij het eind van zo een vastenperiode kwam, hoe prettiger ik mij weer voelde. Ik voelde mij kalm en rustig, maar ondertussen ook vol frisse nieuwe energie. Mijn lichaam voelde schoon en ook mijn hoofd was een stuk leger. Dat gevoel is het vervelende begin meer dan waard, ik kan het iedereen aanraden.

Voordelen van voeding vasten

 • Doordat je minder eet, krijg je ook minder slechte dingen binnen die in bewerkt voedsel zitten, dit zijn toevoegingen die vaak als E-nummers op de ingrediëntenlijst staan.
 • Je spijsvertering krijgt even rust, alle processen gaan in een langzamer tempo door waardoor alles weer in balans gebracht wordt.
 • Vasten zorgt ervoor dat je een gezonder eetpatroon kunt krijgen, door het vasten zou je meer behoefte hebben aan natuurlijke dingen zoals water, fruit en groente.
 • Gifstoffen kunnen beter afgevoerd worden en daardoor geeft vasten je immuunsysteem direct een flinke boost. Het is dan wel belangrijk dat je veel water drinkt.

En er zijn nog veel meer voordelen van vasten met voedsel, maar ik wil ook graag aandacht geven aan een andere manier van vasten die wat minder bekend is bij het grote publiek, maar zo past in deze tijd.

Digital detox; informatie vasten

In deze tijd, waar we bijna allemaal in bezit zijn van een mobiele telefoon, televisie, laptop en radio krijgen we ongeveer 24/7 informatie op ons afgevuurd. En het grootste deel van die informatie hebben wij niet nodig om ons leven te leven, de informatie brengt ons niets.

Denk maar aan de momenten die je doelloos scrolt op social media, je ziet plaatjes voorbij komen die je je later niet eens meer herinnert. Tijdens het nieuws op tv hoor je dingen die er gebeuren aan de andere kant van het land die geen betrekking hebben op jouw leven en waar je ook niets aan kunt veranderen.

Toch neem je al die dingen op en kun je blijven piekeren over een omgekomen gezin dat je nooit persoonlijke kende of blijf je de beelden van een natuurramp maar voor je zien. Het kost je energie. Energie die je vaak beter aan andere dingen kunt besteden. Een digital detox betekent niet dat je meteen 100% offline en onbereikbaar bent. Je kunt ook een groot deel minderen in je digitale leven.

Tips om een digital detox te houden;

 • Zet het internet op je telefoon alleen op bepaalde tijden aan, bijvoorbeeld elke ochtend van 8 tot 9 en daarna een keer van 16 tot 17 uur. In die periode kun je even op het internet, maar omdat je een tijdvak hebt zal je die beter benutten, je zult minder snel doelloos dingen bekijken.
 • Bekijk alleen een specifiek programma of een film die je daadwerkelijk wilt zien, zet de tv niet aan om gewoon wat tv te kijken.
 • Houd je slaapkamer schermvrij, dit voorkomt de verleiding om voor het slapen nog even op je telefoon te scrollen of om de tv nog even aan te zetten. Het is ook beter om dit ook na de digital detox te vermijden, omdat je dan beter kunt slapen.
 • Verwijder apps waar je tijdens verveling snel naar grijpt. Geniet eens van het niets-doen in plaats van meteen een app openen.

Tijd over tijdens je digital detox?

Ben je iemand die normaal elke avond voor de tv zit en half op de telefoon kijkt? Dan zal je tijdens een digital detox veel tijd over hebben. Besteed deze tijd eens aan jezelf. Doe een ademmeditatie en voel eens bij jezelf hoe je door de dag heen ademt. Adem je hoog en oppervlakkig of diep en rustig?

Tijdens een ademmeditatie word je je bewust van wat ademen met je doet, eerder heb ik in deze blog wat meer uitleg gegeven over de invloed van adem. Natuurlijk kun je ook een gewone meditatie doen, je kunt ze op deze website en op Spotify beluisteren. Ik hoop dat mijn woorden je wat houvast geven om het vasten of je digital detox vol te houden.

Wil jij eens écht helemaal genieten van een digital detox?

Boek dan om te beginnen eens een stiltedag. Bevalt deze dag in stilte met jezelf? Dan kan je ook een stilte retreat of een privé retreat boeken. Een heel weekend ontspannen in onze B&B in landelijke stijl. Boek direct een retreat

Inspiratie voor meer rust & stilte:
je leest er alles over in ons eigen magazine!

cover_magazine_hollands-welvaren

Bed & Breakfast nabij Kolhorn

Heerlijk genieten van de rust en de ruimte van onze landelijke Bed & Breakfast accommodatie

Onze Bed & Breakfast is:

 • jezelf een moment gunnen dat je even een paar dagen niets hoeft
 • genieten van de landelijke omgeving en de natuur
 • om de stilte en rust in jezelf te ervaren
 • extra ontspanning door middel van een massage, meditatie of stiltedag
 • alle zorgzame aandacht voor jou

Sfeerimpressie Molshoop B&B

Molshoop - Bed & Breakfast - Kolhorn
Molshoop - Bed & Breakfast - Kolhorn
Molshoop - Bed & Breakfast - Kolhorn

Sfeerimpressie Melkhuisje B&B

Melkhuisje - Bed & Breakfast - Kolhorn
Melkhuisje - Bed & Breakfast - Kolhorn
bed-en-breakfast-melkhuisje-kolhorn

Sfeerimpressie Kapschuur B&B

bed and breakfast kolhorn
bed and breakfast kolhorn
bed and breakfast kolhorn

Meditatie Podcast

Via Spotify kun je verschillende podcasts luisteren die jou zullen helpen met mediteren. Tijdens de podcasts neem ik je mee op meditatiereis. Ik hoop dat het je rust en ontspanning brengt. Veel plezier met luisteren, ik wens je een fijne en ontspannen dag toe!

Een wellnessbon is een origineel cadeau voor iedere gelegenheid

wellness cadeautips voor de feestdagen

Ben je op zoek naar een leuk, ontspannend, persoonlijk en origineel cadeau?

Verras iemand eens op een andere manier!

Je kiest een cadeaubon met een beleving, zoals een massage of een retreat, of bepaald bedrag naar keuze. De bon wordt in stijl ingepakt.