Tips om echt te kunnen ontspannen

tips-voor-echt-ontspannen

In onze drukke levens zoeken we allemaal naar manieren om te ontspannen. Sommige mensen vinden ontspanning tijdens een wandeling, anderen ontspannen door een goed boek te lezen. Maar wat dacht je van een avondje lekker op de bank tv kijken of eindeloos scrollen op social media? Lekker comfortabel vanaf je bank. Maar is dat laatste eigenlijk wel echt ontspannen? Ik denk dat velen zichzelf wel herkennen als ik zeg dat mensen in hun vrije tijd snel de tv aanzetten of op hun telefoon gaan scrollen. Een beetje vermaak ’ter ontspanning’. Het is ook makkelijk; je gaat zitten of liggen, pakt een bakje chips en een drankje, tv aan/mobiel in je hand en je hoeft niks. Alleen ontspannen liggen kijken.

Waarom is tv kijken geen ontspanning?

Eigenlijk geeft tv kijken een beetje een vertekend beeld, omdat we liggen of zitten en geen lichamelijke inspanning hoeven te leveren lijkt het snel op ontspannen. Alleen gebeuren er een aantal dingen in je lichaam waardoor je eigenlijk niet ontspant. Zeker als je veel tv kijkt, of op social media scrolt, kan dat leiden tot overprikkeling. Dit komt omdat de beelden die we zien onze hersenen constant bombarderen met beelden, geluiden en gevoelens. Bovendien kan het kijken naar bepaalde programma’s of social media posts ook bijdragen aan negatieve emoties, waardoor je ook minder goed tot rust kunt komen. Een spannende film geeft je spanning of angst mee, of misschien leef je helemaal mee met een dramatisch moment, inclusief tranen die over je wangen biggelen. Daarom is het belangrijk om bewust te zijn van hoeveel tijd we aan tv en social media besteden en om een gezonde balans te vinden tussen ontspanning en activiteit.

Op tv kun je nog invloed hebben op wat je ziet: je kiest een bepaalde film uit en weet van te voren het genre. Bij een lachfilm zul je niet snel geconfronteerd worden met dingen die je liever niet ziet, terwijl als je op social media scrolt kan je best een nare afbeelding tegenkomen van iemand die een punt wil maken tegen de vleesindustrie. Je moet al deze dingen (onbewust) weer verwerken.

Tips om te voorkomen dat je gaat scrollen

Je kunt mijn blog nu lezen en denken ‘Ja, ik zit ook teveel te scrollen’, maar dan kan het alsnog lastig zijn om die gewoonte aan te pakken. Daarom heb ik een paar tips voor je om de verleiding, om op loze momentjes je telefoon te pakken, te weerstaan.

  1. Zet je geluid en meldingen van apps uit, dan voorkom je dat bij elke melding je telefoon checkt. Je hoeft niet elke like of reactie direct te zien, dat kan best op een later moment.
  2. Leg je telefoon niet in het zicht of binnen handbereik. Leg je telefoon bijvoorbeeld in een andere kamer of in een lade van je bureau. Zo ben je minder snel geneigd om te kijken als je niets om handen hebt.
  3. Maak een planning voor jezelf wanneer je wel even op je telefoon mag om nutteloos te scrollen, maar zorg voor een eindtijd zodat je niet ongemerkt een uur aan het scrollen bent. En als je je telefoon nodig hebt, wees dan bewust dat je alleen doet wat je moet doen, zoals een vriendin bellen of alleen het weerbericht bekijken.
  4. Heb je vaste momenten waarop je normaal gesproken je telefoon pakt? Zoals tijdens je ontbijt, in de trein of ’s avonds op de bank? Probeer iets anders voor jezelf te plannen. Luister naar fijne muziek in de trein en leg ’s avonds bijvoorbeeld een goed boek klaar zodat de telefoon en tv niet nodig zijn.
  5. Geef aan dat je wilt minderen met tv kijken en nutteloos scrollen op je telefoon, op die manier kunnen vrienden en familie je helpen. Als je dan toch de tv aanzet kan je partner vragen of je niet liever wat anders doet.

Wat doe ik als ik mezelf betrap op scrollen?

Zelf merk ik het ook hoor, dan ben ik moe, ga even zitten en dan als afleiding en stukje ontspanning ga ik op Instagram. Maar dan merk ik ook weer dat het alleen nog maar meer prikkels geeft. Gelukkig ben ik mezelf hier bewust van en als ik merk dat ik te vaak mijn telefoon pak om te scrollen ga ik uit het raam staren, niks doen of liggen in stilte. Dat geeft me werkelijke ontspanning. Op andere momenten ga ik juist mediteren, wandelen of yoga nidra doen.

gevoel-en-emotie-bij-alleen-zijn

Waarom is mediteren wel echte ontspanning?

Ik ben een voorstander van mediteren of wandelen in de natuur ter ontspanning. Natuurlijk snap ik ook dat je niet heel ontspannen wordt als je door de plenzende regen en gure wind wandelt, dus mediteren is een hele fijne ontspanningsoefening om te doen als je binnen bent. Met mediteren zit of lig je ook, net zoals bij tv kijken of scrollen, maar toch zorgt een meditatie ervoor dat je wel echt kunt ontspannen. Mediteren wordt steeds populairder als manier om te ontspannen en dat is niet zonder reden. In tegenstelling tot passieve vormen van ontspanning, zoals tv kijken of scrollen op social media, moet je tijdens een meditatie erbij zijn met je gedachten. Het gaat niet op de automatische piloot. Mediteren brengt je in het moment en leert je om bewust te zijn van je ademhaling, gedachten en gevoelens. Door dit bewustzijn kun je beter leren omgaan met vervelende gevoelens, stress en overprikkeling. Mediteren helpt je om te kalmeren, te concentreren en te focussen op het nu. Het kan ook helpen om slaapproblemen en angsten te verminderen. Ik denk dat mediteren één van de meest effectieve manieren is om echt diep te ontspannen en te herstellen van de stress en vermoeidheid uit het dagelijks leven.

Hopelijk kan je weer iets met mijn tips en ga je stapje voor stapje een meer ontspannen leven leiden.

Wil jij ook echte ontspanning ervaren?

Boek dan om te beginnen eens een stiltedag. Bevalt deze dag in stilte met jezelf? Dan kan je ook een stilte retreat of een privé retreat boeken. Een heel weekend ontspannen in onze B&B in landelijke stijl. Boek direct een dag ontspanning voor jezelf

Inspiratie voor meer rust & stilte:
je leest er alles over in ons eigen magazine!

cover_magazine_hollands-welvaren

Bed & Breakfast nabij Kolhorn

Heerlijk genieten van de rust en de ruimte van onze landelijke Bed & Breakfast accommodatie

Onze Bed & Breakfast is:

  • jezelf een moment gunnen dat je even een paar dagen niets hoeft
  • genieten van de landelijke omgeving en de natuur
  • om de stilte en rust in jezelf te ervaren
  • extra ontspanning door middel van een massage, meditatie of stiltedag
  • alle zorgzame aandacht voor jou

Sfeerimpressie Molshoop B&B

Molshoop - Bed & Breakfast - Kolhorn
Molshoop - Bed & Breakfast - Kolhorn
Molshoop - Bed & Breakfast - Kolhorn

Sfeerimpressie Melkhuisje B&B

Melkhuisje - Bed & Breakfast - Kolhorn
Melkhuisje - Bed & Breakfast - Kolhorn
bed-en-breakfast-melkhuisje-kolhorn

Sfeerimpressie Kapschuur B&B

bed and breakfast kolhorn
bed and breakfast kolhorn
bed and breakfast kolhorn

Meditatie Podcast

Via Spotify kun je verschillende podcasts luisteren die jou zullen helpen met mediteren. Tijdens de podcasts neem ik je mee op meditatiereis. Ik hoop dat het je rust en ontspanning brengt. Veel plezier met luisteren, ik wens je een fijne en ontspannen dag toe!

Een wellnessbon is een origineel cadeau voor iedere gelegenheid

wellness cadeautips voor de feestdagen

Ben je op zoek naar een leuk, ontspannend, persoonlijk en origineel cadeau?

Verras iemand eens op een andere manier!

Je kiest een cadeaubon met een beleving, zoals een massage of een retreat, of bepaald bedrag naar keuze. De bon wordt in stijl ingepakt.