Restorative yoga voor je innerlijke balans

restorative-yoga-2

Restorative yoga is een zachtere en meer ontspannende vorm van yoga die gericht is op het herstel van lichaam en geest. In tegenstelling tot actievere yogastijlen, ligt de nadruk bij restorative yoga op diepe ontspanning en het activeren van het zelfherstellende vermogen van het lichaam. Ik vind het een fijne manier om mijn lichaam in totale ontspanning te krijgen, maar ook om de rust in mijn hoofd terug te vinden. Daarom wil ik jullie in deze blog wat meer vertellen over deze variant van yoga.

Hier zijn de basisprincipes van het beoefenen van restorative yoga:

Ontspannen Houdingen

Restorative yoga omvat een serie van comfortabele, goed ondersteunde houdingen die je langere tijd aanhoudt, meestal tussen de 10 tot 25 minuten. Deze houdingen variëren van zittende poses tot liggende posities, en je mag gebruik maken van hulpstukken zoals dekens, kussens en blokken om volledige ontspanning te bevorderen. In een uur doe je dus maar 3 á 4 verschillende houding. Je hoeft tijdens de houding ook niet meer te denken of je het nog kunt volhouden, want je ligt heerlijk ondersteund.

Diepe Ademhaling

Een essentieel onderdeel van restorative yoga is bewuste ademhaling. Diepe en rustige ademhaling helpt om het zenuwstelsel te kalmeren en draagt bij aan een diepere staat van ontspanning. Je aandacht zoveel mogelijk bij de adem houden tijdens de houdingen zorgt voor dieper zakken in jezelf. Het zorgt ook voor de meditatieve werking van deze yoga.

Minimalistische Inspanning

In tegenstelling tot veel andere yogastijlen, vereist restorative yoga minimale fysieke inspanning. Het doel is niet om jezelf uit te dagen, maar eerder om je lichaam te laten rusten en herstellen. De focus ligt op comfort en ontspanning, niet op het streven naar perfecte uitlijning. Er zijn geen staande houdingen.

Tijdsinvestering

Het beoefenen van restorative yoga kost je geen uren van je tijd. Zelfs een korte sessie van 15 tot 30 minuten kan al voordelen bieden. Het is belangrijk om jezelf voldoende tijd te gunnen om in de houdingen te zakken en alleen ’te zijn’ en de effecten van de ontspanning te voelen.

Regelmatige beoefening

Voor optimaal resultaat is regelmatige restorative yoga aan te raden. Een wekelijkse routine kan helpen bij het verminderen van stress, het verbeteren van slaapkwaliteit en het bevorderen van algehele welzijn.

Hoe volg je restorative yoga?

Om restorative yoga te beoefenen kun je tijdens een retreat bij mij een begeleide sessie volgen. Het is ook mogelijk om zelf thuis een rustgevende omgeving te creëren en gebruik te maken van online video’s of apps die specifiek gericht zijn op restorative yoga. Het belangrijkste is om de tijd te nemen, te luisteren naar je lichaam en de rust te omarmen die deze yogastijl biedt. Bij restorative yoga zit meestal geen muziek, omdat dat afleidend kan werken. De stilte en rust zijn juist goed voor een overprikkeld hoofd. Je begeleider vertelt je wat je moet doen en verder is het de bedoeling om je gedachten leeg te houden. En dat kan moeilijk zijn, er kunnen allemaal gedachten en stemmetjes bovenkomen, maar probeer ze zonder oordeel weer te laten gaan en je te focussen op de rust en de ontspanning.

Wanneer is restorative yoga iets voor jou?

Er zijn meerdere soorten yoga; yoga in hete temperaturen, yoga om in een diepe slaap te komen, yoga met houdingen die snel en vloeiend achter elkaar komen en yoga die gericht is op het uitrekken van het lichaam. Hoe weet je nu dat restorative yoga de soort yoga is die je kan gebruiken?

Omdat deze yoga variant zich richt op het zelfherstellende vermogen van het lichaam is het ideaal om te doen als je;

  • een stressvolle periode hebt ervaren. Restorative yoga is dan een effectieve manier om het zenuwstelsel te kalmeren en diepe ontspanning te ervaren.
  • een intense periode achter de rug hebt. Het biedt een kalme en helende ruimte om fysiek en mentaal te herstellen.
  • lichamelijke problemen of blessures hebt. Als je herstelt van een blessure, ziekte of lichamelijke problemen, kan restorative yoga een zachte manier zijn om je lichaam te ondersteunen en de genezing te bevorderen zonder overmatige belasting.
  • slaapproblemen hebt. Mensen die moeite hebben met slapen of last hebben van slaapstoornissen kunnen baat hebben bij restorative yoga. De kalmerende houdingen en bewuste ademhaling bevorderen een ontspannen staat die gunstig is voor een goede nachtrust. Heerlijk om dit dus voor het slapengaan te doen. Zorg dat je al klaar bent om naar bed te gaan, zodat je na de yoga direct in slaap kan vallen.
  • zwanger bent. Met restorative yoga kun je op een veilige manier ontspannen en contact maken met je lichaam en het kleintje in je buik. Deze yoga is zo fijn omdat de focus ligt op comfortabele posities.

Als je ook andere actievere vormen van yoga beoefend kan de restorative yoga een prettige aanvulling zijn omdat het een rustige versie is.

Waar ons leven tegenwoordig veel van ons vraagt, vraagt restorative yoga alleen maar om te ontspannen in stilte. Om je lichaam en gedachten volledig los te laten en niet meer te doen, maar alleen maar te zijn. Je bent welkom om bij mij kennis te maken met resorative yoga.

Wil jij ook echte stilte ervaren?

Boek dan om te beginnen eens een stiltedag. Bevalt deze dag in stilte met jezelf? Dan kan je ook een stilte retreat of een privé retreat boeken. Een heel weekend ontspannen in onze B&B in landelijke stijl.

Boek direct een massage

Inspiratie voor meer rust & stilte:
je leest er alles over in ons eigen magazine!

cover_magazine_hollands-welvaren

Bed & Breakfast nabij Kolhorn

Heerlijk genieten van de rust en de ruimte van onze landelijke Bed & Breakfast accommodatie

Onze Bed & Breakfast is:

  • jezelf een moment gunnen dat je even een paar dagen niets hoeft
  • genieten van de landelijke omgeving en de natuur
  • om de stilte en rust in jezelf te ervaren
  • extra ontspanning door middel van een massage, meditatie of stiltedag
  • alle zorgzame aandacht voor jou

Sfeerimpressie Molshoop B&B

Molshoop - Bed & Breakfast - Kolhorn
Molshoop - Bed & Breakfast - Kolhorn
Molshoop - Bed & Breakfast - Kolhorn

Sfeerimpressie Melkhuisje B&B

Melkhuisje - Bed & Breakfast - Kolhorn
Melkhuisje - Bed & Breakfast - Kolhorn
bed-en-breakfast-melkhuisje-kolhorn

Sfeerimpressie Kapschuur B&B

bb-boerenverblijf-kapschuur-landelijk-overnachten-3
bb-boerenverblijf-kapschuur-landelijk-overnachten
bed and breakfast kolhorn

Meditatie Podcast

Via Spotify kun je verschillende podcasts luisteren die jou zullen helpen met mediteren. Tijdens de podcasts neem ik je mee op meditatiereis. Ik hoop dat het je rust en ontspanning brengt. Veel plezier met luisteren, ik wens je een fijne en ontspannen dag toe!

Een wellnessbon is een origineel cadeau voor iedere gelegenheid

wellness cadeautips voor de feestdagen

Ben je op zoek naar een leuk, ontspannend, persoonlijk en origineel cadeau?

Verras iemand eens op een andere manier!

Je kiest een cadeaubon met een beleving, zoals een massage of een retreat, of bepaald bedrag naar keuze. De bon wordt in stijl ingepakt.