Geregeld krijg ik de vraag ‘Hoe vaak moet ik eigenlijk een massage nemen?’ Een standaard antwoord hierop is niet te geven. Het advies is afhankelijk van wat je wilt bereiken met massage, dat kan voor iedereen anders zijn. Ook je fysieke conditie en levensstijl zijn van invloed.

 

Hier dus een aantal algemene richtlijnen die je kunnen helpen om je massageagenda te bepalen.

 

Allereerst twee belangrijke dingen:

  1. Als je je regelmatig laat masseren merk je dat je lichaam steeds sneller en beter op de massage reageert. Als er bijvoorbeeld een paar maanden er tussen plant wordt het effect minder intens.
  2. Een enkele massage kan een langdurig bestaand probleem niet ‘fixen’. Het heeft dagen, weken, soms jaren geduurd om klachten te ontwikkelen. Dit kan dus niet in één massage-uurtje worden opgelost.

 

De richtlijnen:

  • Wanneer je massage wilt opnemen als onderdeel van een gezonde levensstijl (afvallen, gezond eten, meer bewegen, minder stress) dan is eenmaal per maand een passende frequentie.
  • Als je bijzonder stressvolle tijden ervaart of langdurig op de toppen van je kunnen presteert, dan kan een behandeling van elke een à twee weken je een noodzakelijk patroon van ontspanning bieden.
  • Sporters die zwaar trainen of intensieve workouts doen, komen bij voorkeur een tot twee keer per week. Zo kunnen zij de flexibiliteit en conditie van hun spieren op peil houden. In tijden van minder intensieve training of recreatief sporten is elke drie à vier weken voldoende.
  • Mensen met chronische spierpijn, spierspanning of andere fysieke klachten, doen er goed aan om de eerste tijd zeer frequent te komen. Wekelijks een bezoek in de eerste vier tot zes weken geeft  een goed beeld van het effect van de massage. Daarna kun je samen bepalen of en hoe je verder gaat.

 

Maar het allerbelangrijkst is dat ieder persoon uniek is. In de praktijk komt het er op neer dat je zelf uitzoekt wat het beste voor je werkt. En ik denk graag met je mee!