4 tips om thuis ontspannen te werken

4 Tips om thuis ontspannen te werken

Als ik denk aan ‘het nieuwe normaal’, dan denk ik ook meteen aan iedereen die nu thuis moet werken vanwege corona. Voordat corona een groot deel van het leven overnam gingen de meeste mensen naar een werkplek toe, zoals een winkel of een kantoor. Je dag heeft dan structuur en je hebt een duidelijke scheiding tussen privé en werk, maar ook tussen inspanning en ontspanning.

Op je werkplek ben je geconcentreerd bezig en ga je om een bepaalde tijd lunchpauze houden. Tussendoor loop je misschien even heen en weer om een kopje koffie te halen of ga je kort naar buiten voor een frisse neus. Zodra je thuis werkt blijkt dat voor veel mensen toch moeilijker te zijn, dat momentje van rust of het op tijd stoppen aan het eind van je werkdag. Toch is dit ontzettend belangrijk om jezelf rust te gunnen en weer op te laden.

Een topsporter die geen rust neemt

Als ik zeg dat ik een topsporter ken die zijn lichaam nooit laat herstellen na een flinke inspanning, verklaren jullie hem vast voor gek. Je denkt misschien ‘Op deze manier krijgt hij blessures en zal hij geen topsporter kunnen blijven’, en daar heb je gelijk in. Maar ook als je tijdens je werk geen fysieke inspanning levert heeft je lichaam het nodig om tot rust te komen. Een mens heeft van nature behoefte aan tijd voor bezinning, stiltetijd, een retraite. Als je dit niet doet zul je geen lichamelijk blessure oplopen zoals een sporter die kan krijgen, maar stress, overprikkeling en burn-out klachten zijn ook een teken van je lichaam dat je rustiger aan moet gaan doen. Het is dus belangrijk om tijd voor jezelf te maken om fysieke- en mentale problemen te voorkomen.

Hoe neem je genoeg rust tijdens thuiswerken?

 1. Plan jouw rustmomenten in
  Maak jij aan het begin van de dag een to-do-lijst met alles wat je die dag moet doen? Super! Zet er meteen een rustmoment in en geef dat moment ook prioriteit. Bedenk dat je twee taken gedaan moet hebben en pak dan je rustmoment. Ga bijvoorbeeld naar boven om yoga of een meditatie te doen op je slaapkamer, ga een kwartiertje in een mooi boek lezen  of laat je creativiteit de vrije loop tijdens het tekenen. Kies iets waar jij ontspannen van wordt en waar je weer nieuwe energie van krijgt om straks weer fijn verder te kunnen werken.
 2. Geef aan wanneer je rust nodig hebt
  Allereerst is het prettig dat jouw partner, huisgenoot of gezin weet dat jij rustmomenten nodig hebt en laat hen ook weten wanneer je zo een rustmoment hebt zodat zij jou dan niet komen storen. Het is vervelend als jij net helemaal je hoofd leeg hebt, heerlijk ontspannen bent en je kinderen komen ruzie maken wiens beurt het is voor de spelcomputer. Dan is de ontspanning meteen verdwenen en is er ergernis of stress voor terug gekomen. Je hersenen hebben dan een kwartier nodig om weer compleet te ontspannen en dat is zonde!
 3. Vermijd afleiding voor een effectiever rustmoment
  Je huisgenoten weten al dat ze jou met rust moeten laten, maar zorg dat je telefoon ook op stil staat of zelfs helemaal uit. Zo hoor je de meldingen van je apps niet en hoor je ook niet als je gebeld wordt. Ook al neem je de telefoon niet op gaan je gedachten er toch heen; ‘Wie zou er gebeld hebben? Toch niet collega X? Oh.. ik zou natuurlijk haar project nog doorlezen, oja ik moet….’ en zo gaan je gedachten weer aan de slag met je werk. Precies wat er niet moet gebeuren tijdens jouw rustmoment.
 4. Stop echt aan het eind van de werkdag
  Thuis is het makkelijker om nog even door te gaan. Op kantoor loop je sneller de deur uit omdat iedereen gaat, je de trein moet halen of de file wilt vermijden. Thuis hoeft dat allemaal niet en denk je eerder ‘Ik maak deze taak nog eventjes af.’ Gun het jezelf om vrij te zijn. Zet een wekker die je herinnert dat de werkdag voorbij is, ruim je papieren op en zet de laptop uit en berg alles op zodat het ook niet meer in het zicht ligt. En die vrijdagmiddagborrel? Die houd je gewoon met jezelf, lekker in de tuin met een sapje.

De knop omzetten van werk naar thuis

Aan het eind van je werkdag is de reis naar huis het moment om de knop in je hoofd om te zetten van werk naar thuis, maar als je thuis werkt kan dat lastiger zijn. Neem na je werk bijvoorbeeld een lekker voetenbadje en kom weer terug in je huis, je bent nu thuis, je bent nu partner, ouder en vooral jezelf. Als je merkt dat de werkzaamheden in je gedachten blijven rondspoken is het prettig om te mediteren, je kunt mijn playlist hiervoor gebruiken. Een voetenbadje met magnesium gevolgd door een voetmassage kan je ook helpen om weer helemaal ontspannen in het nu te komen.

Gezin combineren met thuiswerken

Natuurlijk zijn er mensen die hun werk altijd al vanuit huis doen omdat ze hun werk combineren met de zorg voor kinderen. Probeer dan een moment te zoeken dat de kinderen naar school zijn, zelf spelen of bijvoorbeeld tijdens een dutje. Ik ken een tekstschrijver die altijd tijdens een wandeling met haar jonge kinderen nadenkt over een tekst en dan tijdens het middagdutje van haar kinderen de tekst uitwerkt. Als het nodig is werkt zij in de avond nog verder als de kinderen op bed liggen of als haar man thuis is. Op die manier is zij er voor 100% voor haar kinderen en kunnen ook haar opdrachtgevers rekenen op haar volle aandacht en inzet. Dit is natuurlijk niet bij ieder beroep mogelijk, maar probeer de juiste momenten te gebruiken voor je werk.

Gun jezelf me-time

Gun jezelf de tijd om weer tot jezelf te komen, dat doe je niet alleen voor jou maar ook voor je huisgenoten en je gezin. Niets is fijner dan met iemand te zijn die ontspannen en gezellig is in plaats van prikkelbaar, vermoeid en er met zijn gedachten niet meer bij. Let op jezelf, als we allemaal gezond blijven komen we sneller en beter door deze aparte periode.

Wil jij ook ontspannen thuis zijn?

Ontspanningstip : reserveer eens een ontspanningsmassage, luister eens een meditatie of ga eens een weekend mee op relaxretreat om jezelf te verwennen na al het thuiswerken.

Gun jezelf een moment van rust,

Je bent het waard! Boek direct een massage

Inspiratie voor meer rust & stilte:
je leest er alles over in ons eigen magazine!

cover_magazine_hollands-welvaren

Bed & Breakfast nabij Kolhorn

Heerlijk genieten van de rust en de ruimte van onze landelijke Bed & Breakfast accommodatie

Onze Bed & Breakfast is:

 • jezelf een moment gunnen dat je even een paar dagen niets hoeft
 • genieten van de landelijke omgeving en de natuur
 • om de stilte en rust in jezelf te ervaren
 • extra ontspanning door middel van een massage, meditatie of stiltedag
 • alle zorgzame aandacht voor jou

Sfeerimpressie Molshoop B&B

Molshoop - Bed & Breakfast - Kolhorn
Molshoop - Bed & Breakfast - Kolhorn
Molshoop - Bed & Breakfast - Kolhorn

Sfeerimpressie Melkhuisje B&B

Melkhuisje - Bed & Breakfast - Kolhorn
Melkhuisje - Bed & Breakfast - Kolhorn
bed-en-breakfast-melkhuisje-kolhorn

Sfeerimpressie Kapschuur B&B

bed and breakfast kolhorn
bed and breakfast kolhorn
bed and breakfast kolhorn

Meditatie Podcast

Via Spotify kun je verschillende podcasts luisteren die jou zullen helpen met mediteren. Tijdens de podcasts neem ik je mee op meditatiereis. Ik hoop dat het je rust en ontspanning brengt. Veel plezier met luisteren, ik wens je een fijne en ontspannen dag toe!

Een wellnessbon is een origineel cadeau voor iedere gelegenheid

wellness cadeautips voor de feestdagen

Ben je op zoek naar een leuk, ontspannend, persoonlijk en origineel cadeau?

Verras iemand eens op een andere manier!

Je kiest een cadeaubon met een beleving, zoals een massage of een retreat, of bepaald bedrag naar keuze. De bon wordt in stijl ingepakt.