Skip to content

Tips om optimaal te kunnen genieten van een massage

Als je jezelf laat masseren is het belangrijk om met een aantal dingen rekening te houden. Niet alleen voorafgaand aan de massage, maar ook zeker nog enkele uren erna. Profiteer daar dus van en haal er alles uit wat mogelijk is! Onderstaande tips helpen je om zoveel mogelijk van een massage te genieten:

 • Neem een douche
  Met een schoon lijf op de massagetafel gaan liggen, is in verband met de hygiëne erg prettig voor zowel jezelf als de masseur. Daarnaast komt het ook je ontspanning ten goede. Gebruik na het douchen liever geen bodylotions en dergelijk, omdat je gemasseerd gaat worden met massageolie. Trek makkelijke kleding aan die niet gevoelig is voor olievlekken, bijvoorbeeld van katoen. Laat sieraden eventueel thuis of doe ze voorafgaand aan de massage af.
 • Wees matig met eten voorafgaan aan de massage en drink meer
  Met een volle buik op de massagetafel liggen is echt niet prettig. Het beïnvloedt ook de werking van de massage, omdat je lijf bezig is met de spijsvertering. Eet een lichte maaltijd met wat koolhydraten voor de suikerspiegel. Drink extra kruidenthee of water enkele uren voordat je gemasseerd wordt. Deze 2 tips zijn vooral belangrijk voor mensen die snel hoofdpijn krijgen na bezoek aan massage of sauna.
 • Vertrek op tijd van huis
 • zodat je al rustig aankomt. Het is jammer als je het begin van de massage nodig hebt om bij te komen van de reis. Ook na de massage meteen door moeten naar een volgende afspraak geeft spanning en het doel is juist de ontspanning! Veel beter is het om een rustige dag met veel ruimte en tijd voor jezelf te hebben. Zodoende kun je nog lang nagenieten van de massage.
 • Geef aan wat jij wilt
  Vooraf kun je aangeven wat je graag wilt (en wat je niet wilt) en kun je vragen stellen. Geef het aan als er klachten en/of aandachtsgebieden zijn. Als je medische bijzonderheden hebt, deel dat dan altijd en denk hierbij ook aan allergieën. Een masseur is geen medicus of fysiotherapeut, dus als je twijfelt of massage nu goed voor je is, overleg dan met je behandeld arts of huisarts. Je gevoelens mag je ook delen, vooral als je het nog een beetje spannend vindt. De masseur doet al het mogelijke om het voor jou zo comfortabel mogelijk te maken. Dat gaat nog beter als jij tijdig aangeeft wat je wel en niet prettig vindt.
 • Welke kleding
  Let er op dat je ondergoed aantrekt waar eventueel wat olie op mag komen. Je wordt afgedekt met handdoeken,  maar het zou zonde zijn voor je nieuwe setje als dat vies wordt. En ik let er toch niet op hoe je outfit eruit ziet. Je kunt zelf bepalen of je je bh aanhoudt of afdoet. Het werkt voor mij wat prettiger zonder bandjes, maar als je je er niet fijn bij voelt, vooral aanhouden. De masseur is een professional die je snel en zorgvuldig toedekt met een doek, zodra je op de massagetafel ligt. Maak je daarna niet meer druk om je lijf. De masseur is niet bezig met je huidtype, lichaamsbeharing, cellulitis of buikje. Het gaat om jouw welzijn en ontspanning!
 • Ontspan je lijf en adem…
  De masseur doet het werk en jij dus niet. Je hoeft niet te gaan helpen als de masseur bijvoorbeeld een arm of een been optilt. Je mag echt helemaal ontspannen en loslaten. Als je merkt dat je om wat voor reden dan ook gespannen bent, spreek dat dan uit. Samen kun je dan kijken wat hiervoor kan helpen. Uiteraard kun je wel bewegen als je niet helemaal lekker ligt. Het helpt ook om op je ademhaling te letten. Als je diep en rustig inademt en je voorstelt dat je op je uitademing loslaat, zal je meer ontspannen.
 • Richt je op de massage, de handen ipv op je gedachtenstroom
  Wellicht makkelijker gezegd dan gedaan, want het hoofd is nou eenmaal heel erg goed in nadenken. Toch zijn de meeste dingen tijdens de massage echt niet zo belangrijk. Merk je dat de gedachtestroom maar door en door gaat, richt dan je aandacht steeds opnieuw op de handen van de masseur. Dat maakt het makkelijker om met je aandacht bij je lijf te zijn en minder in je hoofd. Wat hierbij ook goed kan helpen is op je ademhaling te letten.
 • Masseren gebeurt in stilte
  Tijdens de massage praten we niet over van alles en nog, maar is het heerlijk stil om zo nog meer te kunnen ontspannen. Feedback geven aan de masseur kan de massage alleen maar prettiger maken, maar je kunt dit ook bewaren voor na de massage. Als iets niet fijn is, geef dat dan direct aan.
 • Kom rustig bij
  Na de massage van de tafel afspringen en snel overgaan tot de orde van de dag, is geen goed idee. Kom met je lijf weer langzaam in beweging en ga daarna eerst even op de rand van de massagetafel zitten. Als je voelt dat je niet duizelig bent, wat wel eens gebeurt na een massage, stap je pas van de tafel. Je kunt je daarna rustig aankleden, nog even zitten onder het genot van biologische kruidenthe, gefilterd water en wat (gedroogd) fruit.
 • Maak een nieuwe afspraak
  Grote kans dat je na de massage denkt: “Dit moet ik vaker doen!” Neem dat idee ter harte en maak meteen een nieuwe afspraak. Als je uitstelt gaan er snel weken overheen en last minute een afspraak maken kan vaak niet op het moment waarop jij kunt. Weet ook dat de effecten van een massage cumulatief zijn, ofwel: hoe vaker een massage, hoe beter jij je zult voelen en hoe sneller je lichaam zal reageren.

Ná een massage is het van belang om ook thuis nog extra water of kruidenthee te drinken.

Enkele opmerkingen:

Is uw lichaam niet in een goede conditie omdat u koorts, griep of een ernstige verkoudheid heeft, dan kan u beter niet gemasseerd worden. Dit in verband met de beïnvloeding van uw stofwisseling en de doorbloeding van uw lichaam.

Laat een reactie achter