Hooggevoelig en vakantie

Hooggevoelig en vakantie

In de zomer gaan de meeste mensen op vakantie en kijken hier ook echt naar uit. ‘Lekker naar de zon’ om dan ‘dagen te bakken op het strand’, maar nee, die vakanties zijn totaal niet aan mij besteed. Het idee alleen al… Dat ik op een vierkante meter mijn handdoek moet neerleggen, omdat er verder nergens ruimte is door alle andere strandgangers geeft mij al de kriebels. Ontspannen op een overbevolkt strand met heel veel geluiden, geuren en de warme, brandende zon? Mij niet gezien. Ik word daar eerder gestrest van. Geef mij maar een bestemming midden in de natuur waar het vooral rustig is en niet te warm. Een mooie plek waar ik echt tot mezelf kan komen en kan opladen.

Vakantie om op te laden

De mensen die wel van zonvakanties houden zullen zich er ook goed en comfortabel bij voelen en waarschijnlijk niet tegen de problemen aanlopen die ik ervaar. Zij genieten echt van hun vakantie en dat is het belangrijkste. Een vakantie is dé tijd waarin je kunt opladen. Even weg uit de sleur, geen huishoudelijke dingen die je moet doen, geen vergaderingen en deadlines van je werk en geen zelfopgelegde to-do’s. Misschien stiekem ook wel fijn dat je geen sociale verplichtingen hebt.

Op vakantie mag je doen waar jij zin in hebt.

 1. Uren een boek lezen in de schaduw van een boom
 2. Op blote voeten lopen op het natte gras in de ochtend
 3. Uitslapen tot je zelf wakker wordt
 4. Genieten van de rust in een natuurgebied 
 5. Yoga buiten in de natuur
 6. Mediteren waar en wanneer je maar wilt
 7. Tijd besteden aan en met jezelf

Een vakantie die bij je past

Wat jij wil staat op één, je gedachten komen tot rust, de stress verdwijnt en je lichaam voelt daardoor automatisch beter aan. Dat is het fijne aan vakantie. Maar dan wel als je een vakantie boekt die bij je past. Boek geen zonvakantie in een overbevolkt vakantiegebied als je daar, net als ik, juist gestrest van wordt. Het reizen ernaartoe ervaar ik al als vervelend, de drukte op een vliegveld, het vliegen, wachten op bagage, zoeken naar een taxi en dat soort dingen maken mij gewoon niet heel ontspannen.

Maar het is niet voor niets dat het heel druk is op de stranden in warme oorden, een zonvakantie is heel populair. Maar het hoeft niet jouw ideale vakantie te zijn. Als jij bijvoorbeeld hooggevoelig bent is een vakantieverblijf in een druk gebied juist het tegenovergestelde van ontspannend. Je neemt altijd al meer prikkels waar dan andere mensen, maar in een nieuwe omgeving is dat nog erger dan normaal. Kies daarom een vakantie waar je wél tot rust komt. Dit kan bijvoorbeeld een huisje in het bos zijn of een kleinschalig hotel ergens in de bergen. Het hoeft geen plek te zijn zonder mensen, maar wel een locatie waar geen mensenmassa’s zijn. De gezellige drukte van een plaatselijke markt is heel wat anders dan de massale drukte in een grote stad of op het strand van een populaire zomerbestemming.

Hooggevoelig en ontspannen op vakantie gaan

Ik denk dat je niet hooggevoelig hoeft te zijn om de drukte voordat je op vakantie gaat te herkennen. Op je werk moeten er dingen afgerond worden of overgedragen zodat er niemand vastloopt als jij weg bent. Thuis wil je het netjes achterlaten dus alles moet nog even opgeruimd en gesopt worden zodat je in een fris huis thuiskomt. Iedereen wil schone kleding mee, daarom draai je nog wat extra wasjes. Zijn er nog reisdocumenten verlopen? Hebben we voldoende medicatie voor de vakantie? Moet er geld gewisseld worden? Wie zorgt er voor de huisdieren? Hoe laat moeten we weg?
Zoveel dingen die geregeld moeten worden dat je bijna nog vermoeider op vakantie gaat dan dat je was toen je de vakantie boekte…

Ik deel graag een aantal tips met je om rustig op vakantie te gaan:

 • Plan sommige dingen ruim van te voren in
  Dingen zoals een verlopen paspoort, tickets voor een museum, bioscoop of dierentuin kun je al eerder regelen en ook wat je mee wilt op reis.  Dat zou je ook al eerder kunnen kopen.  Niet alles hoeft in de laatste dagen voor de vakantie.
 • Vervoer
  Wat vind je een fijn manier om te reizen? Als je dat weet scheelt dat al heel veel energie. Het kost mij namelijk veel minder energie om met eigen vervoer te gaan. Dan met de trein of vliegtuig. En als je dan kiest voor het ov, denk dan op tijd na over hoe je bij het ov komt. Kan iemand je brengen, hoe gaat het allemaal in z'n werk. En als je samen reist zorg dan dat iedereen iets voor zich zelf mee neemt tijdens de reis zoals een boek, luisterboek, muziek, wat te eten en te drinken.
 • Stress
  Voel je toch dat je stress krijgt? Creëer rust door wat dieper in en langzaam uit te ademen. Focus je op je lichaam. Voel je lichaam zittend of staand op deze plek, vooral je aandacht naar je voeten brengen. Ga niet mee met je stressgedachten, maar breng je aandacht naar het hier en nu. Je kunt ook een mini-meditatie voor jezelf doen, zelfs tijdens het wachten in de rij voor je vervoer. Je kunt dit ook doen door te luisteren naar mijn begeleide meditaties op Spotify.
 •  Laat perfectionisme maar thuis: Want waarom is het zo belangrijk om een zo leuk mogelijke vakantie te hebben, van alles gezien te hebben, het supergezellig te hebben? Dan zijn allemaal maar ideeën die we bedacht hebben vooral door plaatjes van anderen en socal media. Je neemt toch jezelf en evt. je partner/gezin mee op reis en die zullen zich eerder wat geprikkelder ervaren zo samen op reis. Dus zorg dat je daarin wat relaxter kunt zijn, heb je geen leuke dag? Dan is dat zo! Is het niet zo gezellig tijdens het eten? Morgen misschien weer wel! Ontstaat er onenigheid? Dat hoort er soms bij! Vakantie is net als in het dagelijks leven: soms zit het mee en soms zit het tegen. Soms schijnt de zon en soms regent het. Laat het er vooral allemaal mogen zijn, dat zit je al een stuk meer ontspannen erbij.

 

Ontspanning tijdens vakantie

Als je dan bent aangekomen op je rustige vakantielocatie is het fijn dat je ook echt ontspannen blijft. Thuis is het in de dagelijkse drukte moeilijker om een moment voor jezelf te nemen, maar op vakantie is daar vaak veel meer ruimte voor. Mijn advies; pak die tijd en ruimte voor jezelf!
Neem een fijn boek mee wat je kunt lezen, luister naar de vogels om je heen terwijl je helemaal op gaat in je verhaal. Ga op blote voeten wandelen door de natuur en loop, als het kan, een stukje door het water en visualiseer dat het stromende water alle zorgen en stress met zich mee neemt. Mediteer, rust uit en kom helemaal terug bij jezelf.

 

 Ik wens je een heel fijne vakantie met alles wat zich aan dient 😉 Is een langere vakantie niets voor jou? Of kun je geen langere tijd weg? Kom dan heerlijk ontspannen bij ons in één van de drie fijne b&b verblijven. Je bent meer dan welkom!

Bed & Breakfast nabij Kolhorn

Heerlijk genieten van de rust en de ruimte van onze landelijke Bed & Breakfast accommodatie

Onze Bed & Breakfast is:

 • jezelf een moment gunnen dat je even een paar dagen niets hoeft
 • genieten van de landelijke omgeving en de natuur
 • om de stilte en rust in jezelf te ervaren
 • extra ontspanning door middel van een massage, meditatie of een ademsessie
 • alle zorgzame aandacht voor jou

Sfeerimpressie Molshoop B&B

Molshoop - Bed & Breakfast - Kolhorn
Molshoop - Bed & Breakfast - Kolhorn
Molshoop - Bed & Breakfast - Kolhorn
Molshoop - Bed & Breakfast - Kolhorn

Sfeerimpressie Melkhuisje B&B

Melkhuisje - Bed & Breakfast - Kolhorn
Melkhuisje - Bed & Breakfast - Kolhorn
Melkhuisje - Bed & Breakfast - Kolhorn
Melkhuisje - Bed & Breakfast - Kolhorn

Sfeerimpressie Kapschuur B&B

bed and breakfast kolhorn
bed-en-breakfast-noord-holland-barsingerhorn
bed and breakfast kolhorn
bed and breakfast kolhorn

MEDITATIE PODCAST

Via Spotify kun je verschillende podcasts luisteren die jou zullen helpen met mediteren. Tijdens de podcasts neem ik je mee op meditatiereis. Ik hoop dat het je rust en ontspanning brengt. Veel plezier met luisteren, ik wens je een fijne en ontspannen dag toe!